Het verhaal van een verwende stadscowboy

Gerard Janssen (auteur van o.a. bestsellers Zoons, Dochters, Zwangerschapsboek voor mannen) dook voor ons de bush bush in. Het handboek Outdoor: Overleven in de wildernis is hiervan het prachtige resultaat. Lees hier het verhaal van Gerard, de voorheen verwende stadscowboy.

 


 

Het verhaal van Robinson Crusoë raakte me altijd op een ongewone manier. Als ik zijn verhaal las, voelde ik iets van de kracht die je moet ervaren als je van niets of niemand afhankelijk bent, als je je eigen huis bouwt, je eigen eten bij elkaar scharrelt en steeds weer nieuwe ideeën krijgt bij de materialen en gereedschappen die de natuur je gratis geeft. Geen energierekeningen, geen hypotheek, geen telefoon of e-mail. Een echo van het leven dat mijn verre voorvaderen (m/v) geleefd moeten hebben.

Met dezelfde fascinatie las ik over Christopher Knight, de man die op een dag met zijn auto de bossen van Maine in reed, daar uitstapte en tussen de bomen ging wonen. En dan is er Miriam Lancewood, die haar baan opgaf en met haar man de wildernis van Nieuw-Zeeland in trok en daar zeven jaar leefde van de wind.

Tegelijkertijd realiseerde ik me dat ik zelf helemaal niks kan en weet, als het over het buitenleven gaat. Ik heb het altijd te koud of te warm, mijn handschoenen raak ik kwijt. Mijn keukenmessen zijn bot. Ik weet niet van welk materiaal mijn trui en broek zijn gemaakt. Als ik de barbecue aan wil steken en er zijn geen aanmaakblokjes, sta ik machteloos. Tijdens het kamperen heb ik het ’s nachts al koud als het onder de 15 graden is. Ik weet niet welke planten ik kan eten, ik weet niet hoe de boom heet die voor mijn huis staat. En als ik een touw vastknoop, doe ik dat met de stomste knoop die er bestaat. Een knoop die je nooit meer loskrijgt en met een schaar kapot moet knippen.

Toen ik jong was, was de padvinderij niet heel erg cool, en militaire dienst was ook iets wat ik koste wat het kost wilde vermijden. Op een of andere manier heb ik daarom het maken van vuur, het leggen van knopen en het dragen van waterdichte kleding nooit serieus genomen.

En nu vraag ik me af waarom niet.

Het maken van vuur is magisch, knopen zijn briljant, en lekker warm en droog zijn in de buitenlucht, is heerlijk.

Dit boek is een kennismaking met wat Engelsen bushcraft noemen, een kennismaking met de Robinson Crusoë in jezelf. En het laat je zien hoe je met een minimum aan bagage kunt leven in de wildernis, met respect gebruik kunt maken van alle schatten en voorraden die de natuur je biedt, met de kennis van onze verre voorvaderen en natuurvolkeren. Niet omdat je bang bent dat de stroom uitvalt en er chaos uitbreekt, ook niet omdat je achter de vijandige linies moet opereren, maar omdat het een goed gevoel geeft als je weet hoe je jezelf kunt redden.

Het is geen hardcore woodcraft of bushcraft boek, eerder een kennismaking met prachtige technieken die gedurende tienduizenden jaren van groot belang waren voor mensen, zodat je op een andere manier naar het bos gaat kijken, en elke wandeling een belevenis wordt. Maar ook om je weer te realiseren welke dingen er écht toe doen. Wat de basis is van het dagelijks leven.

Misschien werkt dit boek wel als een vonk die iets in je aansteekt, want als je kennismaakt met bushcraft, kun je het niet meer achter je laten, en zal er iets in je zijn dat er meer van wil weten. Het opent je ogen voor de manier waarop onze verre voorvaderen naar de natuur keken. Een blik die je tegelijkertijd heel anders laat kijken naar het moderne bestaan met afspraken, telefoons, kunstlicht en burn-outs.

Gerard Janssen

 


 

Alles wat je moet weten om te kunnen overleven in de wildernis lees je in Outdoor. Met prachtige illustraties van Maartje Kuiper. Herken jij je ook in Gerard? Koop dan hier het boek voor € 14,99.

outdoor