Vaders & dochters

Heb je een dochter? Gefeliciteerd! Ben je een man? Welkom in de wondere wereld van de vrouwenblob. Gerard Janssen, auteur van o.a. Zwangerschapsboek voor mannen, het Vadersboek en Snorgids voor mannen van 40+, schreef Dochters: Handleiding voor vaders. Na twee zoontjes kreeg hij opeens een dochter. En als je denkt dat dat ongeveer hetzelfde is, dan heb je het mis. Lees hier het verhaal van Gerard.

dochters vrouwenblob

“Baby’s zijn baby’s. Ze poepen, plassen, drinken, slapen en huilen. Bij een meisjesbaby moet je de billen niet van achter naar voren, maar van voren naar achteren afvegen. Het is even wennen. Eerlijk gezegd dacht ik dat dit de eerste jaren het enige verschil zou blijven. Maar al snel bleken er een paar mysterieuze dingen aan de hand. Zo waren er bijvoorbeeld meteen al de extatische reacties van oma’s, vriendinnen en buurmeisjes. Het is geen geheim dat vrouwen raar gaan doen en gekke geluiden maken als er een pasgeboren baby in de buurt is, maar ik kreeg de indruk dat ze bij de meisjesbaby gekker deden dan bij de jongensbaby’s. ‘Het is een meisje! Halleluja. De vrouwelijke lijn wordt voortgezet.’ Dat zeiden ze nog net niet. Maar ze dachten het volgens mij wel. De volgende schok kreeg ik bij het openen van de kledingkast. Waar eerst mijn overhemden lagen, lagen nu stapels meisjeskleren. Een halve kledingkast was gereserveerd voor truitjes zo groot als een servet.”

Dochters vlechten maken

“Voor jongensbaby’s volstond een bescheiden hoekje handige rompertjes en joggingbroekjes, die je gedachteloos kon pakken, nu lag er ineens een paar kuub maillootjes, belachelijk kleine spijkerrokjes, militaristische broeken, tuinbroeken en stoere truitjes. De inloopkast van de Kate-Mosskabouter. Even snel iets aantrekken was er niet meer bij, want overal zaten piepkleine knoopjes aan. Het was lang niet altijd duidelijk wat onder of boven was. En tot overmaat van ramp bleken er maar een paar kleurcombinaties te bestaan die acceptabel waren. Iedere dag stopte er weer een busje van een postbedrijf, met een pakje meisjeskleding dat via Marktplaats was aangeschaft.
Of er stond een schuinoverbuurvrouw voor de deur met twee plastic tassen vol met babykleertjes van een aangetrouwde achternicht. Ongeveer tegelijkertijd kwam het inzicht: meisjes zijn écht anders dan jongens. Niet alleen als ze zes zijn, of drieëntwintig. Maar al vanaf de geboorte. Ze kijken anders, ze lachen anders en ze doen anders. Er gebeuren rare dingen die te snel gaan voor een mannenbrein.”

Gerard Janssen

 

Dochters herziene versie van Snor

Voor een vader van een dochter is het boek Dochters een perfect vaderdagcadeau. Met onder andere interviews met Dick Swaab over het meisjesbrein en Sanderijn van der Doeff over het urenlang achter de spiegel staan. Je leert nee zeggen, complimenten geven, luisteren, namen onthouden, verkleden, thee drinken en vlechten maken en nog veel meer.

Benieuwd naar Dochters?
Bekijk hier het inkijkexemplaar.