Er bestaan mensen die geen dag zonder kunnen. Hoe kan je nou zo gek zijn op soep? Misschien is het de eindeloze variatie aan smaken, de warmte die soep biedt of gewoon dat soep overal ter wereld en op elk moment van de dag gegeten kan worden. En dan is soep ook nog ’s makkelijk te maken en meestal goedkoop.
Wat is er zo bijzonder aan soep?
Soep is makkelijk te maken. Het begint met een goede bouillon, zelfgemaakt of zelfgekocht, dat mag je zelf bepalen natuurlijk. Voeg je favoriete groenten, kruiden, peulvruchten of vlees toe, even de blender erover en binnen de kortste keren heb je een soepje dat zowel makkelijk als gezond is. Soep is ook een perfecte manier om van je restjes af te komen.
Waarom moet iedereen ons soepboek in huis hebben?
Caroline Ellerbeck is gek op soep en op tekenen en boeken maken. Zij verzon en maakte Maak Soep, een vrolijk geïllustreerd soepboek en illustreerde stuk voor stuk alle recepten. Een kind kan de was doen uuhh koken. Met deze 50 soeprecepten zit je nooit zonder inspiratie. En je wordt ook nog ’s vrolijk van dit knappe boek dat je ook heel gezellig cadeau kunt doen.
Gezond, makkelijk & duurzaam
Soep zit ramvol voedingsstoffen. En doordat je die restjes kunt verwerken, is soep ook goed voor je portemonnee en voor de planeet (want: gaat verspilling tegen).
Mijn favoriete recepten

Pompoen soep
- 2 eetlepels olijfolie
- 600 gram pompoen, in blokjes
- 1 rode paprika, in blokjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2cm gember, geschild & fijn gesneden
- 1 rode peper, fijn gesneden
- 500ml groentebouillon
- 200ml water
- 200ml slagroom
- 3 takjes bladpeterselie, fijngesneden
- 10 sprieten bieslook, fijn gesneden
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de ui, gember en rode peper voor 5 minuten. Voeg de pompoen en de paprika toe en bak 3 minuten mee. Voeg de groentebouillon en het water toe, breng aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer glad. Roer de slagroom door de soep en breng op smaak met zout en peper. Garneer de soep met bladpeterselie en bieslook

Thom Kha kai
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 250 gram kipfilet, in plakjes
- 200gram champigons
- 500 ml kippenbouillon
- 200ml kokosmelk
- 1 stengel citroengras, gekneusde en in stukken
- 1 rode peper, fijngesneden
- 1cm verse gember, fijngesneden
- 2 teentjes konflook, fijngesneden
- 1 tl suiker
- 1 el vissaus
- 1 el limoensap
- 6 takjes verse koriander
Verhit de zonnebloemolie in een soeppan. Bakde kipfilet, champigons, en wat zout en peper 10 minuten. Voeg de rest van de ingredienten (behalve de koriander) toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Haal de citroengras uit de soep en garneer met koriander.
Geniet ervan!