Voorwoord van Zelfgebrouwen
Als kind vond ik bier iets magisch. Die slagroomachtige schuimkraag! Hoe lekker zou die wel niet smaken. Maar eenmaal geproefd (toen ik jong was, mochten kinderen nog van bierschuim proeven) wist ik: lekker is anders. Veel te bitter.
Dat veranderde in mijn puberteit. Ik dronk voor het eerst bier op schoolfeesten en disco’s. Het maakte me spraakzamer en makkelijker in de omgang.
Ineens durfde ik gedachten hardop te zeggen en merkte ik dat andere mensen om me moesten lachen. Sindsdien heb ik bier altijd geassocieerd met uitgaan, plezier maken, stoer doen en nachtelijk avontuur. Wat bier betreft ging mijn wereldbeeld niet verder dan wat ik op de reclames zag. Bier werd gebrouwen in enorme ketels, of in geheime vertrekken bij een klooster.
Als ik het over bier heb, heb ik het eigenlijk over het Hollandse fabriekspils. Pas in mijn dertiger jaren begon ik ook Belgische biertjes te drinken, die met een enorme toewijding gebrouwen werden in kloosters naar honderden jaren oude recepten. Dat je bier ook gewoon zelf kunt maken, kwam niet bij me op. Maar op een dag kreeg ik een zelfbrouwpakket. Ik heb het hele proces keurig stap voor stap doorlopen. Het duurde lang totdat het gist zijn werk gedaan had en ik mijn eigen biertje kon drinken. Ik vond het bierbrouwproces magisch. Dat je van water, gerst, hop en gist je eigen bier kunt brouwen. Dat leek wel een beetje tovenarij.
Als je zelf bier gaat brouwen, maak je in zekere zin contact met verre voorvaderen. Zo ver als we kunnen terugkijken in de geschiedenis, is bier een onderdeel van het menselijke leven. Het was voedzaam en door zijn samenstelling klein beetje alcohol,
een hoge zuurgraad en kooldioxide vaak veiliger om te drinken dan het water dat voorhanden was. (In vroeger tijden was het alcoholpercentage veel lager dan tegenwoordig).
Een goed gebrouwen biertje zit bovendien vol met vitamines. Voor arme mensen die leefden van brood of pap, was bier vroeger een aanvulling op hun dieet. Goed voor de gezondheid. Ook voor zeelieden was bier een belangrijke bron van vitamines. Het is niet voor niks dat bier via zeelieden de wereld over gebracht is.
Brouwen is helemaal niet zo moeilijk. Neem een aantal liter water, een beetje gemoute gerst, hop en gist, en probeer het! Dit boek is bedoeld om de drempel weg te nemen om zelf bier te brouwen. Om een wereld te ontdekken die altijd al dichtbij was. Om bier weer zo magisch te maken als het was voor mij als kind.
Gerard Janssen
Basisrecept Pale Ale uit Zelfgebrouwen
Hier vind je een basisrecept voor een pale ale. Varieer met soorten hop, kruiden, specerijen en gist en brouw erop los!er
INGREDIËNTEN:
STAP 1: KOKEN
STAP 2: HOPPEN
STAP 3: KOELEN
STAP 4: VERGISTEN
STAP 5: DRYHOPPEN
STAP 6: BOTTELEN EN NAGISTEN
Na de dryhop kun je het bier bottelen of in een vat overbrengen en het vervolgens laten rijpen. Na ongeveer 2 weken is het bier klaar om te drinken.
Bekijk ook Outdoor van Gerard Janssen