Gastblogger: Gerard Janssen

zwangerschapsboek voor mannen

Omdat wij in Frankfurt zitten en nergens anders tijd voor hebben dan alleen vet zakendoen, vroegen we Gerard Janssen (o.a. Zoons, Dochters, Zwangerschapsboek voor mannen, Papadag, enz) om een blog te schrijven. En hier is -ie dan: Gerards eerste blog voor Snor!

Welke man gaat nu een zwangerschapsboek voor vrouwen schrijven? Ik dus. Alweer jaren geleden schreef ik het zwangerschapsboek voor mannen. We wilden een cadeau voor een aanstaande vader. Toen ik zelf een aanstaande vader was, vond ik het altijd erg leuk om de week tot week agendaboekjes te lezen. Maar dit soort boekjes waren niet echt een goed cadeau voor een aanstaande vader omdat ze allemaal voor zwangere vrouwen geschreven zijn. En dat betekent veel eufemismen, een hele voorzichtige toon en weinig grappen. Daarom maakten we het zwangerschapsboek voor mannen. Ik dook in de biologie van hormonen en ongeboren vruchten en maakten een boek voor mannen. En geloof me. Niks zo onromantisch als de wetenschap van de ongeboren vrucht. Dus dat het voor mannen was kwam wel goed uit. Veel feiten. Veel aandacht voor mechanismen. Een beetje filosofisch. Een beetje humor. En weinig emotioneel gedoe. Het boek was een succes. Niet alleen hier, maar ook in Duitsland. Regelmatig kijk ik of Das Schwangerschaftsbuch für Männer nog steeds goed verkoopt. Overal verschijnen sindsdien op mijn computer banners met allerlei leuke suggesties van Amazon voor zwangerschapsboeken. De computers van amazon.de denken dat ik al sinds maart 2013 zwanger ben.

Niet alleen veel Duitsers vinden het boekje leuk. Veel zwangere vrouwen blijken het boekje ook te waarderen. Daarom ga ik nu ook een mannelijk zwangerschapsboek voor vrouwen schrijven. En eerlijk is eerlijk: dat is toch wel lastig. Het valt als man niet mee om een toon met autoriteit aan te slaan als je je realiseert dat je het tegen een zwangere vrouw hebt. Nu begrijp ik ook plotseling de angstige toon van de traditionele zwangerschapsagenda’s een stuk beter. Een beetje laat.