Doe 1 ding tegelijkertijd

Vandaag brengen we onze eigen advies (of liever gezegd dat van onze auteur Eva Bronsveld in de Opvoedkalender) maar eens even in praktijk. We worden hier een beetje gek van al het werk, hoe leuk ook. Daarom gaan wij ons vandaag richten op maar 1 ding tegelijkertijd! En spreken we jullie morgen weer!

Doe één ding tegelijkertijd en dat met volle aandacht

Eén ding tegelijkertijd doen is best lastig als je kinderen om je heen hebt. Ben je net een tas aan het inpakken, heeft er één een bloedneus. Ben je eten aan het koken, krijgen er twee ongelooflijke heibel én precies dan je belt schoonmoeder. Zelfs wanneer je niet letterlijk alles tegelijk doet, dan toch vaak in gedachten. Tijdens het inruimen van de vaatwasser bedenk je wat je vanavond eens zal gaan koken en bereid je in je hoofd nog even de vergadering van morgen voor. Maar deze week doe je het anders. Deze week draait het om focus.

 Waarom?

Met één hand roeren in een soeppan, met de andere hand de ketting van je dochter vastmaken en ondertussen met de telefoon in je nek geklemd over- leggen met een collega. Multitasken lijkt heel efficiënt maar is het niet. Uit onderzoek van Jelmer Borst van de universiteit van Groningen blijkt dat je hersenen dat helemaal niet kunnen. Je werkgeheugen kan maar één ding tegelijk bevatten en als je er meer instopt gaat dat naar je langetermijngeheugen. De informatie daar terughalen kost meer tijd en leidt tot meer fouten.

Kortom, door multitasken vergeet je dingen, doe je andere zaken maar half en heb je het altijd vreselijk druk. En daarbij voelen je kinderen haarfijn aan dat je er niet echt bij bent. Terwijl zij jouw aandacht wel nodig hebben.

Tekst: Eva Bronsveld. Illustraties: Maartje Kuiper

opvoedkalender3D