Interview met ontwerpbureau Studio Boot

Studio Boot

Fred & Wilma in de Vinexwijk, het Papierboek, het Negen maanden Zwangerschapsplakboek, Make Your Own, de chocoladerepen… Heeft u even? De lijst van samenwerkingen tussen de Snorren en Petra en Edwin van ontwerpbureau Studio Boot is lang, erg lang. Begrijpelijk: de boeken en chocoladerepen zijn ook gewoon prachtig. Petra en Edwin zorgen ervoor dat veel boeken van Snor worden vormgegeven. En hoe! Tijd om ze eens aan de tand te voelen.

Kun je wat over Studio Boot vertellen?
Edwin: ‘Studio Boot is een ontwerpbureau, we zijn ermee begonnen in 1990 en volgend jaar bestaan we 25 jaar. Dat lijkt heel lang, maar de tijd is gevlogen! We werken al die jaren al voor veel verschillende klanten: lokaal, nationaal en internationaal. Wij zijn er goed in om het verhaal van de klant te vertellen, laten zien wie ze zijn en dat op een manier zoals wij denken dat het mooi is. Als we een nieuwe klant krijgen proberen we eerst met onze opdrachtgever de essentie vast te stellen. Daarna gaan we ontwerpen, we maken daarbij duidelijke keuzes en zijn consistent in de uitvoering. Van visitekaartje tot interieur, van website tot boek. Ons werk is toegankelijk, krachtig en helder. Duidelijk en herkenbaar, met oog voor detail. We geloven in aansprekende vormgeving op alle niveaus en op alle middelen. Ontwerpen die iets duidelijk maken en tegelijk een emotie oproepen. Soms leuk, soms irritant, soms sympathiek en soms ontroerend. Zo bereiken we de klanten van onze klant. In het hoofd en in het hart.’

Studio Boot

Hoe ziet jullie werkplek eruit?
‘Onze werkplek is ook onze woonplek. We werken en wonen in een verbouwde garage in het centrum van Den Bosch, daarvoor zaten we in een groot Pippi Langkous-achtig herenhuis vlakbij het station. En daarvoor woonden we in een loods aan de haven, daar is Studio Boot begonnen.’

Studio Boot

Hoe hebben jullie Claudette en Annemarieke leren kennen?
‘Werken met Snor is een feest, Claudette en Annemarieke (C&A) zijn briljant. Terwijl het volop crisis is op de boekenmarkt, lukt het hen om het ene na het andere mooie boek te maken en te verkopen. We maken nu ons achtste of negende boek, dat is niet helemaal duidelijk want er lopen altijd verschillende plannen. Gelukkig wordt het meeste wel concreet en levert het altijd mooie boeken op. Het eerste boek dat we samen maakten was Fred & Wilma in de Vinexwijk. We zijn het meest trots op dit boek; we hebben het naast de vormgegeving ook voor een groot deel samengesteld. Hier hebben we ook veel van onze studenten van de Design Academy in Eindhoven bij betrokken. Dat was een feest en het is nog steeds een mooi boek. We zijn nu bezig met een vervolg daarop.’

Fred en Wilma

De chocoladerepen zijn een van jullie gezamenlijke projecten. Welke opdracht kregen jullie van Snor en hoe zijn jullie vervolgens te werk gegaan?
‘Eigenlijk is het maken van die repen een vrij eenvoudige opdracht. We werden gevraagd een wikkel te ontwerpen, maar al snel bleek dat een gewone verpakking niet bij Snor past. De nu gemaakte oplossing met de stansvorm waardoor de ingestoken kaart leesbaar is, geeft veel meer mogelijkheden. Je kunt nu kiezen uit een voorgedrukte boodschap of een persoonlijke boodschap, die je zelf op de kaart zet. Wij vinden dit beter passen bij een uitgever die chocolade verkoopt. Chocolade met een boodschap past beter bij Snor.’

SNOR Chocolade

Hebben jullie nog nieuws dat je met ons wil delen?
‘Tijdens de Dutch Design Week hebben we onze vloerkleden gepresenteerd. Mooie, in Nepal handgeknoopte tapijten, van natuurlijk gekleurde wol en zijde. Verder zijn we druk met een paar plannen hier in Den Bosch, die gaan, als ze doorgaan, de stad flink op zijn kop zetten. Dus nog een reden om eens naar Den Bosch te gaan of om regelmatig op onze Facebook-pagina of de website te kijken.

Tapijt Dutch landscape - Petra Janssen
Foto: Rene van der Hulst
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.