Interview met Lisa Kroon, schrijfster van ‘Herinneringsboek’

Het delen van herinneringen kan veel troost bieden na het verlies van een dierbare, maar een herinnering op papier zetten is niet altijd even makkelijk. Lisa Kroon maakte ‘Herinneringsboek’, een invulboek om mooie verhalen en grappige anekdotes van een overleden dierbare vast te leggen.

Waar komt het idee vandaan om het herinneringsboek te maken?

In de zomer van 2014 verloor ik mijn ouders bij de MH17 ramp. Van het ene op het andere moment was ik wees en bleef ik met mijn zus achter. Tijdens deze periode had ik veel steun aan de lieve gebaren van mijn omgeving. Soms stuurde iemand mij een kaartje met een mooie anekdote over mijn ouders. Zo’n kaartje kon mijn dag maken. Toen dacht ik: ‘Hoe mooi zou het zijn om een boek vol herinneringen thuis te hebben waar je op elk gewenst moment doorheen kan bladeren?’

kraanvogel illustratie uit herinneringsboek
Een pagina uit ‘Herinneringsboek’ met illustratie van Maartje van den Noort

Onlangs heb je de website licht-puntjes.nl gelanceerd; een webshop met troostcadeaus. Hoe ben je op dit idee gekomen?

Toen ik zelf op zoek ging naar een troostcadeau, vond ik het lastig om iets moois te vinden. Er bestond geen winkel waar je eigentijdse troostkaarten en andere kleine gebaren kon kopen. Nu bied ik via Lichtpuntjes kaarten en producten aan die wel van deze tijd zijn.

Spread Herinneringsboek
Een gedicht van Margreet Jansen

Heeft Lichtpuntjes je geholpen met je eigen rouwproces?

Na de dood van mijn ouders heeft mijn leven een lange tijd in het teken gestaan van overleven. Ik denk dat ik al die tijd onbewust op zoek was naar een nieuwe betekenis in mijn leven. Nu heb ik via de webshop de ruimte om iets negatiefs om te zetten in iets positiefs. De gedachte dat iemand een kleine lach op zijn of haar gezicht krijgt, omdat ze een Lichtpuntje heeft ontvangen, geeft veel voldoening.

‘Herinneringsboek’ is vanaf nu verkrijgbaar. Volg @licht.puntjes op instagram om op de hoogte te blijven van Lisa Kroon en haar producten of bezoek haar website licht-puntjes.nl. Het boek is te bestellen in onze webshop voor €19,99.

Herinneringsboek
Koop hier ‘Herinneringsboek’