Interview met Albert Wiglema, eindredacteur van Kampvuur

Kampvuur: in dit boek vind je tips en tricks om het vuur aan te steken en brandend te houden. Eindredacteur Albert Wiglema vertelt in deze interview kort over zijn ervaring en dagelijks leven op Texel.

IMG 3199

Ik heb gehoord dat Gerard Janssen (auteur) een goede vriend van je is. Hoe is het om tekst na te kijken van een vriend? 

Easy. Gerard schrijft heel goed en grappig. Ik zit echt nooit te zuchten bij zijn teksten

Gebruik jezelf nog Kampvuur/de boeken waaraan je hebt gewerkt?

Nou en of. Wij maken heel vaak vuur met vrienden. En mijn vuurtjes gingen altijd uit. Of niet aan. Nu ik weet waar ik op moet letten, gebeurt dat niet meer.

Wat vind je van Kampvuur?

Op het eiland waar ik woon, kun je bij helder weer de sterren heel goed zien. In Kampvuur staat ook een hoofdstuk over sterren. Met die informatie kijk je toch anders omhoog. Kampvuur inkijk spread

Liggen je interesses ook bij de boeken waar je aan werkt?

Tot nu toe wel. Annemarieke heeft mij nog niet gevraagd voor een boek over breien en haken.

Wat doe je allemaal als eindredacteur?

Foutjes die ik zie, verbeter ik. En ik stel vragen als ik iets niet snap. Verder blijf ik zo veel mogelijk af van de tekst. Het is niet mijn tekst.

Je woont op Texel. Heeft dat een inspirerende reden of gewoon een keuze?

Ik ben op Vlieland geboren, aan het wad, onder de vuurtoren. Ik houd enorm van natuur. Dat miste ik in de stad. Stadse prikkels vind ik ook fijn, maar niet te lang.

Hoe ziet een normale dag voor jou eruit?

Naast aardse zaken als werkjes, boodschappen en belastingaangiftes doen, kijk ik omhoog: overdag naar de wolken, ’s-nachts naar de sterren. Of naar beneden: naar het strand, zeewier, de schelpen en krabben. Ik kijk om mij heen naar de zee, duinen, bomen, planten, bloemen, heide en dieren. Ik luister naar de golven, wind en vogels. En af en toe laat ik een harde scheet en denk ik aan CO2.

Hoe kom je in contact of blijf je in contact met anderen aangezien je op een eiland woont? Online? Of zie je ook mensen? 

Mijn vrouw en twee zonen zijn heel lief, knap, grappig en slim. Verder zie ik zo weinig mogelijk andere mensen, ik woon niet voor niets op een afgelegen plek op een eiland. Mijn lieve vrienden mogen natuurlijk komen logeren, dan maken we vuurtjes onder de sterrenhemel. En sinds kort hebben we glasvezel, dus ik weet wat er in de verte gebeurt.

Als echte eilander, wat raad je ons aan om echt een keer te doen op Texel?

De natuur in: naar de bossen, de duinen en het strand. Fietsen over de dijk langs de Waddenzee. Met noordwesterstorm naar de Noordzee. En ’s-avonds eten en drinken met je favoriete medemensen. Kokkels en oesters kun je vinden op het wad. Er zijn meerdere brouwerijen op het eiland, bier is er in overschot. Er is zelfs een wijngaard. En er zijn ook veel goede supermarkten.

En laatste vraag. Hoe is het weer op dit moment?

Altijd minder regen en veel meer zon dan bij jullie aan de overkant.

kampvuur cover HR

Bestel Kampvuur hier voor €15,99.