Luchtballon knutselen

Het is zo’n leuk voornemen ; woensdagmiddag lekker knutselen met m’n dochter en haar vriendinnen. Een warm kopje thee, zelfgekochte koekjes en een fijn oud Bossanova plaatje uit de boxen. En dan met van die gekleurde papiertjes, wc-rollen of elastiekjes de meest fantastische kunstwerken maken. Maar op één of andere manier werkt dat bij mij nooit zo. Ik heb dat ook met zandkastelen aan het strand. Andere mensen bouwen de prachtigste dingen met veel geduld en toewijding. En mijn kleine torentjes zakken altijd direct in elkaar. Toegegeven, met iets minder geduld en toewijding gemaakt. Maar dat komt ook omdat mijn zandkastelen altijd mislukken.

En mijn knutselmiddagen ook. Net voordat de kinderen thuiskomen, moet ik dringend werkmails beantwoorden, dus te laat aan de schoolpoort, boze Pleun en vriendinnen, eenmaal thuis zijn de koekjes niet de goede K3- of weet-ik-veel-welke-meisjes-serie-koekjes. Ook van Bossanova houden jonge meisjes niet. Ze willen de muziek  van Katy Perry. De knutselwerkjes zijn te moeilijk of te saai en ik verlies m’n geduld als voor de zoveelste keer een kop thee wordt omgestoten. De kinderen vertrekken met computer en/of iPad naar Pleuntjes kamer en ik mag niet binnenkomen. Wel lekker rustig trouwens. Maar de knutselmiddag voelt dan toch mislukt. Maar deze keer ga ik het weer proberen. Dit kan gewoon niet mislukken. Het staat in ons eigen nog uit te komen boek Maak indruk op je kinderen. En het is volgens ons test-team slechte-knutsel-moeder-proof. (illustraties Ilse Weisfelt)

Klik op de afbeelding om ‘m te vergroten

Maak indruk_luchtballon_beeld 1

Benodigdheden

– Heel veel vloei- of crêpepapier

– Stuk dun karton van 5 x 45 cm

– Schaar

– Lijm

– Haardroger

  1. Knip uit het papier 5 even grote vierkanten. Knip 4 delen die aan de onderkant taps toelopen. Hiernaast zie je hoe de stukken eruit komen te zien.
  1. Leg alle stukken op de grond zoals in het voorbeeld. Laat de stukken elkaar 1 centimeter overlappen en plak ze vast. Zorg dat er overal lijm zit, anders ontsnapt er lucht.
  1. Lijm de vlakken aan elkaar en lijm, aan de onderkant van de ballon waar het gat zit, de strook karton. Als alles goed is gegaan, ziet de ballon er zo uit als op het plaatje.
  1. Nu heb je de hulp nodig van de haardroger. Laat je kind de ballon recht houden, zodat jij er warme lucht in kunt blazen. De ballon vult zich nu met de lucht en stijgt op!