Pittige appelchutney voor pittige meisjes

Wat zijn de appels vroeg rijp dit jaar! Er lagen zelfs al wat arme appels te rotten op de grond tussen de struiken. Dat was niet de bedoeling. Daarom snel de appels geplukt, een paar aan de buren gegeven, een paar gegeten, een flinke portie in de appeltaart en… Pittige appelchutney gemaakt uit ons boek Zelf Ingemaakt, geschreven door Rianne Nix. Lekker jonguh! Op een cracker met kaas bijvoorbeeld. En voor als je wel wat pit kunt gebruiken in je leven.

Foto peren: Alexander van Berge. Styling: Bregje Nix

Pittige appelchutney

Zelfgeoogst

 • 4  appels
 • 2  rode pepers

Uit het keukenkastje

 • 2 tenen knoflook
 • 2 uien
 • 10 kruidnagels
 • 1 theelepel zout

Uit de winkel

 • 5 cm verse gember
 • 100 gram rozijnen
 • 150 ml witte azijn
 • 150 gram bruine basterdsuiker

Extra nodig

 • 5 á 6 kleine jampotten

Zo maak je het

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Schil en rasp de gember. Maak de pepers schoon (verwijder de zaden en zaadlijsten voor een minder pikante chutney) en snijd ze in stukjes.

Meng de appel, ui, gember, knoflook en peper met de rozijnen in de pan. Strooi er de suiker, kruidnagels en zout over. Schenk de azijn erbij. Breng het geheel al roerend aan de kook. Draai het vuur laag. Doe geen deksel op de pan. Roer af en toe om tot de massa flink ingedikt is, dit duurt ongeveer 1½ uur.

Maak intussen de potten zorgvuldig schoon met soda. Spoel ze op het laatste moment zo heet mogelijk af en laat ze omgekeerd op een schone theedoek staan tot je ze gaat vullen. Doe hete chutney over in de potten. Sluit de potten luchtdicht af, en keer ze om. Als ze afgekoeld zijn de etiketten erop plakken.

TIP Lekker bij barbecue, runderstoof en lamsvlees. Of bij dat stukje kaas dus.

IMG 8887

Processed with VSCOcam with f3 preset