Flipboekje maken

Het was even schrikken toen illustrator Caroline Ellerbeck (o.a. Babyplakboek) haar workshop flipboekje maken wilde beginnen op het Snorfestival. Want waar was die doos met papiertjes gebleven (beschikbaar gesteld door Real Concepts)? We zouden ‘m toch niet op Snor HeadQuarters hebben laten staan, hè. Dus wel. Gelukkig wilde de vader van Claudette wel even heen en weer rijden (hulde aan Kees!) en kon Caroline een uurtje later aan de workshop beginnen. En het was de moeite van het heen en weer rijden waard. Want wat een leuke mini-animaties werden er geflipt: filmpjes van 1 seconde. Op gewone snelheid, dubbele snelheid, slowmotion en 360 graden flip flop. Alles in de hoogste resolutie en breedbeeld kwaliteit. Pixar Studios, eat your heart out!

Voor iedereen die het niet heeft kunnen meemaken, geeft Caroline hier haar geheimen prijs. Pak pen, papier, stempelkussen en een wasknijper en flippen maar!

Benodigdheden:

Papier (bijvoorbeeld printpapier)

Wasknijper of een andere klem

Potloden, stiften, pen

Stempelkussen

Nietmachine

Werkwijze

Print de printable hieronder  uit. Laat het vogeltje van links naar rechts vliegen. Teken -m daarvoor na, of print ‘m 24 x uit en plak -m steeds een stukje verder. Je kunt ook achtergrondelementen gebruiken om goed te laten zien dat het vogeltje beweegt, zoals de bloem, of teken er een maan bij. Makkelijker is het om je duim of vinger te gebruiken. Druk die dan op het stempelkussen en vervolgens op het papier. Teken armpjes en beentjes aan de vingerafdruk, of maak er een vlinder of ander dier/ding van. Zorg ervoor dat het figuurtje op ieder blaadje een andere kleine beweging maakt. Je kunt je poppetje bijvoorbeeld laten zwaaien, dan staat het handje op ieder papiertje een klein beetje verder. Probeer het uit door de klem vast te maken aan de papiertjes en dan de papiertjes laten flippen. Als je het goed genoeg vindt, kun je nog lekker inkleuren enzo, en dan kun je de blaadjes aan elkaar nieten. We gebruiken 24 tekeningetjes, en op 24 blaadjes. Dat is 1 seconde in een echte animatiefilm. Je mag de film natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt, alleen als het flipboekje heel dik is, werkt het niet goed meer. Een echte speelfilm van een uur maken, wordt dan dus een beetje moeilijk. Of je moet in afleveringen gaan werken. Leuk man!

Klik hier voor de printable flipboekje vogel