Zien: expo Love & Marriage in de Kunsthal

Love&Marriage

Trouwen? Ik moet er nog even niet aan denken. Dat ‘de mooiste dag van je leven’ niet altijd gaat zoals je wilt, laat fotograaf Paul Breuker zien in de expositie Love & Marriage die nu te zien is in de Kunsthal in Rotterdam. Heerlijke foto’s waarvan de kneuterigheid er soms vanaf spat. Een bruidsauto die een klapband krijgt of een vlek op de jurk van de bruid. Iedereen denkt: ‘shit’, Paul Breuker denkt: ‘yes, goed fotomoment’. Niets menselijks is deze bruidsparen vreemd. De fotograaf stond met zijn neus bovenop alle mooie, ontroerende en hilarische momenten. Een aanrader deze tentoonstelling! We stelden Paul Breuker een aantal vragen.

In veel bruidsfotografie gaat het om de perfecte foto. Waar ben jij naar op zoek in jouw bruidsreportages?
‘Ik ben juist op zoek naar de onverwachte gebeurtenissen op zo’n dag. De momenten die een bruidspaar, ceremoniemeester of familie het liefst niet mee willen maken. Dat de moeder van de bruid te laat komt of dat er een vlek ontstaat op de jurk. Dat betekent stress, er moet worden afgeweken van het draaiboek. Ik wil in mijn bruidsfotografie juist de alledaagsheid vastleggen. Het hoeft niet allemaal mooi en voorbeeldig te zijn, dat is vaak maar een façade. Met een antropoloog heb ik jaren geleden in Rusland een aantal bruidsparen gevolgd. Met het bruidspaar Svetlana en Sergej kwam ik langs de kant van de weg te staan, omdat hun bruidsauto een klapband kreeg. Vanaf de bijrijdersstoel fotografeerde ik ze op de achterbank, vlak voor het moment dat er een knal klonk. Even later zie je ze verloren naast hun auto staan. Voor het bruidspaar was dat erg vervelend, maar het had ook een soort tragikomisch effect. Op dat moment werd ik mij ervan bewust dat bruiloften niet altijd verlopen zoals je van tevoren denkt.’

Love&Marriage

Welke bruiloft heeft in al die jaren de meeste indruk gemaakt?
‘De bruiloft van Charles en Ina staat mij nog goed bij. Toen ze gingen trouwen kenden ze elkaar nog geen vier maanden. De vader van Ina lag op sterven en zijn grootste wens was dat zijn dochter zou trouwen. Dat is allemaal op het nippertje gelukt. Ik maakte een foto waarop Ina in haar trouwjurk aan het bed zit van haar vader. Een paar dagen na de bruiloft is haar vader overleden. Dat was heftig. Het is bijzonder hoe de dood om de hoek komt kijken op zo’n feestelijke dag. Het is gerelateerd aan het leven. Ik kan me ook goed de enorme feesten herinneren, waar het dak er vanaf ging. Iedereen uitzinnig van vreugde. Of het bruidspaar dat zo ontzettend veel geld had uitgegeven aan de trouwlocatie, dat ze geen budget meer hadden om hun gasten een diner aan te bieden. Ik fotografeerde ze terwijl ze een patatje aten in de snackbar. Ik hoor regelmatig dat gasten denken dat ik familie van het bruidspaar ben, omdat ik mij makkelijk tussen alle onbekenden laveer. Ik denk dat het mijn kracht is.’

Love&Marriage

Je hebt inmiddels meer dan tweehonderd bruiloften gefotografeerd. Gaat dat nooit vervelen?
‘Nou, soms duurt een dag heel lang! Dan denk ik: ‘hoe kunnen die twee nou met elkaar trouwen?!’ Ik verbaas mij regelmatig over de mannen, wat een houten klazen. Ze vinden het moeilijk om hun liefde voor hun vrouw te tonen. Vrouwen zijn daar veel gemakkelijker in.’

Love&Marriage

Met zoveel ervaring, moest jouw eigen bruiloft wel een topfeest worden. Hoe was dat?
‘We wilden alle tijd om plezier te hebben en geen bomvol programma waarin we van hot naar her moesten rennen. We hebben ons niet laten leiden door wat je ‘hoort’ te doen op zo’n dag, maar onze bruiloft helemaal ingedeeld zoals wij het zelf leuk vinden. Dat betekende wel dat we de avond ervoor nog om twaalf uur ’s nachts de boerderij stonden te versieren! Na de huwelijksvoltrekking gingen we met alle gasten naar een boerderij middenin het bos. ’s Avonds hadden we een diner op de deel van de boerderij, verzorgd door een goede vriendin die kok is. De trouwauto, een oude Amerikaanse bak, hadden we geleend van een vriend. De volgende dag was er een groot feest op de boerderij; met weer een andere vriend als DJ. Het was helemaal zoals wij het leuk vinden.’

Meer info
Paul Breuker

De tentoonstelling Love & Marriage is t/m 7 december te zien.