Limburgse stoofpot

runderstoofpot Yvestown

Wat een herfstig weekend, van stralend blauwe lucht tot vette regendruppels. Vandaag zijn we even in het zuiden, om precies te zijn in Thorn. Dat doet me denken aan het ultieme Limburgse herfst- (en winterrecept): ‘Zoervleis’. Zo lekker: stoofvlees gegaard in veel azijn, waardoor het echt heel mals wordt. Te eten met friet.

Voor het boek ‘Yvestown in de Keuken‘ (vorig jaar rond deze tijd in de maak) leverde ik mijn recept voor stoofvlees aan. Geïnspireerd op zoervleis, maar dan met rode wijn in plaats van azijn. Het fijne is dat het snijden van de ingrediënten zo klaar is, je flikkert alles in een grote stoofpan, zet die in de oven en uren later is je stoofpot klaar. Even binden en hoppa, op tafel met die pan. En die geur die door je huis trekt terwijl jij een boekje leest op de bank of wat dan ook anders van je zin is, is onvergelijkbaar. Roept dat een relaxed zondagsgevoel bij je op of wah?

O ja, ook lekker is een hand gedroogde paddenstoelen bij het rauwe vlees in de pan te doen en die mee te laten stoven met de rest.

Foto: Yvonne Eijkenduijn uit ‘Yvestown in de Keuken’

Limburgse runderstoofpot

Voor 6 personen

Ingrediënten

1 kg runderstoofvlees

3 tenen knoflook

1 ui

250 gram bospaddenstoelen

3 laurierblaadjes

2 runderbouillonblokjes

¾ fles rode wijn

zout en peper

3 plakken ontbijtkoek

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het vlees in blokjes van zo’n 2 x 2 cm. Doe ze in een braadpan. Hak de knoflook en ui en voeg ze toe met de bospaddenstoelen en laurier. Verkruimel de runderbouillonblokjes over het vlees en giet de rode wijn erover totdat het vlees net niet onder staat. Vul de wijn eventueel aan met water. Maal peper en zout over het vlees en zet het met de deksel op de pan ca. 3 uur in de oven.

Haal het vlees eruit en proef of het lekker zacht is. Bind de saus met de plakken ontbijtkoek die je boven de pan verkruimelt. De ontbijtkoek moet helemaal oplossen in het vocht.

Serveer met frietjes, rijst of aardappelpuree.