Feest: vier jaar Relax Mama!

IMG 4425

De Relax Mama Feestweek!

Van 26 oktober t/m 29 oktober 2014 is het feest! Waarom? Hierom: 1. Omdat Elsbeth afgelopen zaterdag jarig was, hoera! 2. Omdat het deze week 4 jaar geleden is dat Elsbeth met ons aan tafel zat om een boek voor moeders uit te geven en 3. Omdat De Club van de Relaxte Moeders op Facebook zo onwijs groot is geworden. Af en toe kunnen wij het nog steeds niet geloven, 72.000 volgers. Deze week is dus ook ter viering van jullie!

Snor geeft deze week hopen cadeaus cadeau!

Plaats een reactie onderaan de blog en degene met de leukste reactie wint één van de vele Relax Mama prijzen! Per dag geven we 5 cadeaus weg.

 

Relax-Mama cover

De gastblogger voor de komende dagen: Elsbeth Teeling!

Op 25 oktober 2010 werd ik veertig, zegde ik mijn baan op om me helemaal te gaan richten op schrijven én kreeg ik een telefoontje van Uitgeverij Snor met het startsein voor het moederboek dat ze wilden gaan uitgeven. Precies vier jaar geleden stond ik aan de wieg van Relax Mama! en nu zijn we vijf drukken van het boek verder, is hij in het Duits, Frans en in het Engels vertaald, en is de bijbehorende Facebook-pagina met bijna 72.000 volgers ‘booming’.

Teun was nog maar een paar maanden oud toen ik begon na te denken over het boek dat aanvankelijk ‘Echte moeders’ zou heten. Alles wat me opviel aan mezelf als moeder, de grappige, of frustrerende voorvallen die ik meemaakte, de invallen die ik kreeg, zette ik als aantekening in mijn telefoon. Op verjaardagen en tijdens etentjes voerde ik gesprekken met moeders en vaders over de dingen die je doet of zou willen doen als prille ouders. Ik struinde het internet af naar mooie artikelen of filmpjes, leende boeken bij de bieb en interviewde deskundigen over het rare fenomeen ‘moeders’. En dit probeerde ik allemaal in tekst te vatten. Maar de uitgever kwam met de rode pen. Kwam met kritiek en kanttekeningen. Dit was het niet, dit ging hem niet worden. Te weinig onderscheidend, niet de goede toon. Regelmatig zonk de moed mij in de schoenen. Een boek schrijven bleek toch minder makkelijk dan ik dacht.

Tot we na flink wat brainstorms en de kennismaking met illustrator Moniek Paus kwamen op de vorm die Relax Mama! uiteindelijk heeft gekregen. Het moest geen boek worden met lange artikelen, zoals je die al in ieder boek of babytijdschrift kunt lezen. Het moest anders. Korter, krachtiger en grappiger. En zo kwam het dat ik al mijn materiaal terugbracht naar 101 tips en one-liners, korte alinea’s of soms zelfs alleen maar een plaatje. Langzaam kwam ik in de flow. Nieuwsgierig keek ik uit naar de illustraties die Moniek bij mijn teksten bedacht en uiteindelijk was in april 2012 het boek geboren.

En toen moest het nog de wereld in. Samen met de dames van Snor bedachten we dat dat het beste via Facebook kon, en zo ontstond de Club van Relaxte Moeders. Wat startte als promotiemiddel voor het boek, groeide al snel uit tot een soort dagboek van mijn moederperikelen. Want nu ik het niet meer in een boek kwijt kon, viel ik in een gat dat de Club mooi opvulde. ‘Wanneer ben je tevreden?’ vroeg mijn man Henno, kijkend naar het aantal volgers dat de club bij oprichting had. ‘Uuuuh 400?’ stamelde ik als antwoord. Ik had geen flauw idee. Vond 200 volgers al veel. Hij beloofde me bij 400 fans een fles champagne. En bij iedere 100 volgers die daarna volgden. Dat hebben we uiteindelijk maar losgelaten. Want met 72.000 volgers werd dat een iets te dure hobby.

 

Vandaag geven we 5x Relax Mama weg! Heb jij het boek nog niet in huis, maar zou je hem heel graag willen hebben? Reageer dan hieronder!

 Ps. De winnaars worden op 30 oktober hier bekend gemaakt.

PS 2. Door achterlaten van een reactie geef je toestemming om je mailadres te gebruiken voor nieuwsbrieven, aanbiedingen en acties van Uitgeverij Snor.