Turkse legende Selda naar Nederland

Heb je Turkse vrienden, kennissen, buren of bloemisten? Vraag dan eens naar Selda Bağcan, geheid dat ze haar kennen. Selda heeft als zangeres in Turkije namelijk een vergelijkbare status als Bob Dylan in Amerika of André Hazes in Nederland. Echt waar!

Het was in de jaren zeventig dat ze begon haar muziek uit te brengen en snel vlogen haar singles over de toonbank. Deze werden echter niet overal goed ontvangen; de kritiek die in haar teksten doorschemeren werden opgevat als protest en ze werd gezien als ‘communist’. Tijdens de staatsgreep van 1980 in Turkije werd iedereen die te ‘links’ was opgepakt, zo ook Selda. Niet alleen is ze meerdere malen gearresteerd, ook haar paspoort werd ingenomen. Haar liederen waren destijds zo omstreden dat slechts het hebben van cassettebandjes van Selda konden leiden tot arrestatie.

Maar die tijd is voorbij! En aanstaande zondag treedt Selda na vijftien jaar weer op in Nederland tijdens Le Guess Who? festival in Utrecht. Voor € 30,- kun je een dagkaart kopen en naast Selda ook nog kijken naar optredens van o.a. Owen Pallett, St. Vincent en tUnE-yArDs in o.a. TivoliVredenburg.