Floor’s uitagenda: Winterparade in Amsterdam en IJsbeeldenfestival in Zwolle

Terwijl jij waarschijnlijk net het kerstontbijt achter de kiezen hebt, presenteren we je al weer een goed gevulde uitagenda voor dit weekend. Na twee dagen uitgebreid dineren, luisteren naar wat je oma allemaal te vertellen heeft, sjoelen en slechte kerstfilms kijken, heb je toch zin om dit weekend een frisse neus te halen en er op uit te gaan? Je kinderen kunnen vast niet wachten. Gelukkig staan er een aantal leuke uitjes voor kinderen in de uitagenda. Wat dacht je van het IJsbeeldenfestival in Zwolle of het Winterpaleis in Apeldoorn? Hele fijne feestdagen en een goed weekend allemaal! 

Vrijdag 26 december

Winterparade, Amsterdam, Haarlem & Den Haag
In de zomer staat het festival De Parade altijd met koeienletters in mijn agenda. Je kijkt er naar try-outs van nieuwe theatervoorstellingen, kunt er heerlijk eten en drinken en een rondje zweven in de zweefmolen. Deze maanden is er voor het eerst een rondreizende Winterparade, die Amsterdam (t/m 28 december), Haarlem (2 & 3 januari) en Den Haag (14 februari) aandoet. Er is geen zweefmolen, maar verder is het recept bijna hetzelfde. Aan een 120 meter lange tafel wordt een diner geserveerd door bekende Parade-kok Amaro en op en om de tafel kun je genieten van een vol programma. En natuurlijk wordt er afgesloten met een dansje op tafel tijdens de Silent Disco. Voor mij altijd vaste prik als ik op de Parde ben. In Amsterdam is de Zuiderkerk de locatie voor de Winterparade: fijne plek! 37,50, incl. programma en diner, excl. drankjes.

Winterparade

Winterpaleis Paleis ‘t Loo, Apeldoorn
Het Paleis Het Loo in Apeldoorn is omgetoverd tot een Winterpaleis. Buiten kan er geschaatst worden en met een koud weekend in aantocht zou dat wel eens een leuk uitje kunnen zijn. Voor kinderen zijn er extra activiteiten, zoals priksleetje rijden, en de kamers van het paleis zijn geheel in stijl ingericht met feestelijk gedekte tafels, kerstbomen en andere versiering. Ook is er een winterbioscoop. Dit weekend is het paleis extra lang geopend (tot 21 uur) en zijn er muzikale optredens. Dat wordt lichtjes tellen als het donker wordt! Kijk voor informatie over toegangsprijzen op de website

Zaterdag 27 december

Traject Lumen, Utrecht
Deze laatste dagen van het jaar zijn kort en donker, maar er is één voordeel: de mooi verlichte kunstwerken van Trajectum Lumen in Utrecht zijn dan al vroeg in de avond te bewonderen. In de wintermaanden kun je iedere zaterdag met een gids de mooiste lichtkunstwerken in de stad bekijken. Tijdens deze wandeling kom je van alles te weten over de kunstwerken, het verhaal van Luman en Utrecht zelf. Op zaterdagavond is er om 20:30 uur een rondleiding gepland en loop je meteen de kerstkilo’s eraf! Ook leuk voor oudere kinderen. Wel even van tevoren reserveren op infovvv@toerisme-utrecht.nl of 0900 – 128 87 32. € 10 per persoon.

Trajectum Lumen

IJsbeeldenfestival, Zwolle
Het wil nog niet echt winter worden in Nederland, maar voor een echt wintergevoel kun je ook gewoon naar het IJsbeeldenfestival in Zwolle gaan. Een aantal sneeuw- en ijskunstenaars uit binnen- en buitenland hebben hier prachtige en soms levensgrote ijssculpturen gemaakt. Leuk om met kinderen naar toe te gaan. Wel even handschoenen aan, muts op en sjaal om, want in de hallen is het standaard -8 graden, anders blijft er van die mooie kunstwerken niets over! Het festival vindt dit jaar plaats naast station Zwolle, dus je kunt er met de trein naar toe! Kinderen t/m 5 jaar gratis, 5 t/m 11 jaar  € 8,50, volwassenen € 12,50.

IJsbeeldenfestival

Zondag 28 december

Pop-up Store Dit is Wauw
Wil je met de kerstdagen toch naar een woonboulevard, dan kan ik je pop-up store Winterwauw aanraden in Woonmall Villa Arena in Amsterdam. In de winkel vind je werk van creatieve ondernemers door het hele land die grafisch design, vintage meubels, stationary en handgemaakte cadeaus verkopen. Je vindt er onder meer ontwerpen van Paperfuel en quip&CoDus niet alleen maar giga dure meubels, maar ook kleine accessoires. De pop-up store is er nog t/m 4 januari, tweede kerstdag geopend. Arena boulevard 196 – 3e verdieping.

Winterwauw

TIP: Opgedoekt, Utrecht
Je kunt er niet direct dit weekend naartoe, maar dit uitje wilde ik je toch niet onthouden. Opgedoekt is een zwerfbioscoop die rondtrekt in Utrecht en elke keer op een nieuwe, verrassende locatie z’n kampement opslaat. Opgedoekt vertoont films die het volgens de organisatie verdienen om gezien te worden, maar die het niet tot het grote doek van de filmhuizen hebben gehaald. De filmtitel blijft onbekend, net zoals de locatie die pas op de dag van de vertoning bekend wordt gemaakt. De eerste editie was binnen mum van tijd uitverkocht, dus houdt de Facebook-pagina in de gaten als je er de volgende keer bij wilt zijn!

Opgedoekt

Opgedoekt
Beeld Gertjan van der Loo