Een interview met avonturier Sue Doeksen

Sue Doeksen werkte met Snor samen voor de boeken Vrolijk in 3,5 maand en onlangs voor verschillende Snorgidsen voor mannen en vrouwen. Ze beleeft graag avonturen en zou willen dat er meer uren zitten in een dag. Je kunt Sue’s werk herkennen aan de heldere kleuren en ronde vormen. Deze getalenteerde dame is nog lang geen vijftig, dus hoe is het dan toch gelukt om al die mooie illustraties over opvliegers en de overgang uit haar pen te krijgen? We vroegen het haar!

Wie is Sue?
‘Op mijn visitekaartje staat ‘visual adventurer’ – zo voel ik me ook. Ik werk graag met verschillende media en doe dat het liefst samen met anderen. Ik zeg vaak dat ik werelden creëer die overvol zijn met kleuren, vormen en verstopte grapjes.  Dat kan zowel fysiek als digitaal, met de hand getekend, geknipt of een animatie zijn. Ik zou willen dat er meer uren in een dag zitten, want er zijn zoveel avonturen in beeld te vertellen!’

Sue Doeksen

Waar herkennen we een echte Sue Doeksen aan?
‘Ooit knipte ik al mijn werk en ik werk nog steeds bijna altijd met kleurvlakken. Ik hou van avonturen (ook in het echt) en van verborgen grapjes of mooie, slimme oplossingen in woord en beeld. Mocht je iets met deze kenmerken zien, dan is het waarschijnlijk een Sue!’

Werk Sue Doeksen

Vrolijk in 3,5 maand
Een aantal pagina’s uit het boek Vrolijk in 3,5 maand geïllustreerd door Sue 

Hoe ziet jouw werkplek eruit?
‘Ik zit in een studio op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Elke dag stap ik met veel plezier op het pontje en maak de oversteek vanaf de houthavens in West. In de loods, die veel mensen kennen als de IJ-hallen, staat de ‘Kunststad’. Een vrolijk bouwcomplex van zelfgemaakte studio’s. Daar zit ik met zes anderen in een ruimte: fotografen, grafisch ontwerpers en film/videoclip makers, een pingpongtafel en surfplanken: inspirerend! Ik heb het uitstekend naar mijn zin, maar mis wel eens de fysieke ruimte om groots uit te pakken. Want eigenlijk klopt het hart ook van timmeren en bouwen! Een van mijn favoriete opdrachten was een groot mobiel van 4×6 meter voor het Klikfestival. Het zweefde in de ruimte van EYE Amsterdam, een spannende en uitdagende opdracht met een verrassend eindresultaat.’

Studio De Kas

werkplek Sue Doeksen

Je meeste recente samenwerking met Uitgeverij Snor was de Snorgids voor vrouwen van 50+. Hoe ben je te werk gegaan bij het illustreren van dit boek?
‘Ik dacht aan mijn moeder en toen lukte het. Haha nee hoor! Door de tekst van het boekje te lezen, kom je al veel te weten over het leven van een vijftig plusser. Ik kan me sommige situaties en gevoelens heel goed voorstellen. Het mooie aan een boekje maken is dat je de kans krijgt om ook in beeld een verhaal te vertellen. Het is fijn om als maker te mogen duiken in een thema, er op te broeden en dit in meerdere losse beelden te mogen vertalen. De Snorren geven de maker veel vrijheid! Wat betreft de inhoud van het boek: eentje die voor mij voorlopig een mysterie blijft is de opvlieger. Klinkt leuk opvliegen, maar nee dat Spaans benauwde uit het niets, daar kijk ik niet naar uit!’

Snorgids voor vrouwen van 50+
Illustraties die Sue maakte voor de Snorgids voor vrouwen van 50+

Heb je nog nieuws dat je met ons wilt delen?
‘Komend jaar wordt ACNE agency uit Zweden mijn agent, ik kijk hier erg naar uit! Ze werken vaak samen met meerdere kunst disciplines en hebben verfrissende plannen. Een andere wens voor het komende jaar is een nieuw Snor-boek te maken! Of in ieder geval hopelijk voordat ik 50 ben, hihi!’

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.