Floors uitagenda: lichtjes kijken op de Domtoren en schaatsen op de hoogste baan van Amsterdam

Ben je een beetje bijgekomen van alle feestjes de afgelopen weken? Ik ben tien kilo aangekomen na al die diners met tig gangen en heb een kleine kater, maar wat waren het fijne weken! In dit eerste weekend van het jaar zijn de uitjes dun gezaaid, maar wees gerust: je hoeft je niet te vervelen. Ga lichtjes kijken op de Domtoren in Utrecht of doe pootje over op de hoogste schaatsbaan van Amsterdam. Raak je meteen die overtollige kilo’s kwijt en die frisse lucht zal je meer dan goed doen. Een heel fijn weekend en een fantastisch 2015!

Vrijdag 2 januari

Winterstation Spoorwegmuseum, Utrecht
Tijdens de kerstvakantie wordt het Spoorwegmuseum in Utrecht omgetoverd tot een Winterstation. Je kunt er rondjes schaatsen om een oude locomotief, zweven in een ouderwetse carrousel, marshmallows roosteren in een vuurtje op het buitenterrein van het museum of een workshop volgen. De rest van het museum is ook open, dus maak er maar een dagje uit van. Bekijk hier het filmpje van de opbouw. Vanaf  € 12,50, geopend van 10-17 uur.

Winterstation - Anna van Kooij
Foto Anna van Kooij

Schaatsen op rooftopbar Floor17, Amsterdam
Als je al knikkende knieën krijgt bij het horen van 85 meter hoogte, kun je het misschien beter bij een laaglandbaan houden. Maar houd jij wel van een mooi uitzicht? Dan kun je nog t/m 31 januari schaatsen op de hoogste schaatsbaan van Amsterdam blij Floor17 Rooftop Winter Terrace. Je hebt een geweldig uitzicht over Amsterdam, terwijl je rondjes schaatst op een spiegelglad ijsvloertje. Gaaf! € 8,50 voor één uur schaatsen met achteraf glühwein of warme choco.

Zaterdag 3 januari

Lichtjes kijken op de Dom, Utrecht
Ieder jaar een groot succes: lichtjes kijken op de Dom. Nadat ik ruim zes jaar in Utrecht woonde en nog nooit bovenop de Dom had gestaan, regelde mijn vriend kaarten en beklommen we overdag de hoogste toren van Nederland. Het was een hele leuke ervaring en het uitzicht was geweldig. ‘s Avonds zal het vast nog specialer zijn!  De gidsen vertellen je alles over de geschiedenis van de toren en helemaal boven word je getrakteerd op een geweldig uitzicht. De rondleiding wordt afgesloten met warme chocolademelk in de Michaëlskapel. Lichtjes kijken nog mogelijk op zaterdag 3 en dinsdag 6 januari, kinderen t/m 12 jaar € 10, volwassenen € 12,50.

Lichtjes kijken Dom
Foto: Willem Mes/Toerisme Utrecht

Zondag 4 januari

Open Winter Stage, Tivoli Vredenburg Utrecht
Gratis en voor niets, kun je dit weekend heel veel bands en singer-songwriters beluisteren in de centrale hal van het spiksplinternieuwe Tivoli Vredenburg. Van klassiek, bigband tot kinderkoor; alles komt voorbij tijdens het Open Winter Stage. Op zaterdag van 13-20u en op zondag van 13-18u is er een vol programma. Neem een drankje in café Het Gegeven Paard en leun even achterover. Als je nog nooit in Tivoli Vredenburg bent geweest, is dit sowieso een mooie gelegenheid om kennis te maken. Over het pand is al veel gezegd en geschreven, tijd om het met eigen ogen te aanschouwen!

De beste films van 2014 bekijken in drie filmhuizen
Cineville vroeg zijn bezoekers wat de vijf beste films van 2014 waren. Daaruit kwam een lijstje met acht films, waaronder Boyhood, Under the Skin en Wolf of Wall Street. Heb je deze films gemist? Aanstaande zondag worden ze in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam nog éénmaal vertoond op het witte doek. Tussen de films door is er live-muziek, een dvd-ruilmarkt en tijd voor wat te snaaien. Cinevillpashouders zijn gratis. Eén film kost € 7.

De beste films van 2014