Floors uitagenda: Soort van Winkel in Zwolle en Food Soul Festival in Amsterdam

Hoera, het is bijna weekend. Januari is niet echt mijn favoriete maand, maar deze keer toch voorbij gevlogen. Misschien kwam het omdat ik het zo druk had als nieuwbakken zzp’er of gewoon door al die leuke feestjes, markten, evenementen en pop-up shops waardoor ik mij niet hoefde te vervelen. Ook dit weekend staat er weer veel leuks op de planning: in Zwolle heeft pop-up store SoortvanWinkel net zijn deuren geopend en in Amsterdam vindt dit weekend een leuk festival met foodtrucks plaats. Kinderen kunnen zondag de fijne kneepjes leren van fotograferen in Studio Vrijstaat in Utrecht. Trek je snowboots aan en doe je muts op, want we gaan er weer op uit. Fijn weekend!

Vrijdag 30 januari

Soort van Winkel, Zwolle
Yeah, eindelijk een leuke pop-up store in het oosten van het land, en wel in Zwolle. Alhoewel, het is al de derde tijdelijke winkel van illustrator Kirsten Zuiderbaan en kunstenaar Tosca van den Braak en dus een groot succes! In hun SoortvanWinkel pop-up store vind je naast hun eigen ontwerpen ook kunst, handgemaakte producten en vintage van ontwerpers en kunstenaars uit heel Nederland. Tot en met 21 februari is de winkel te vinden in een mooi monumentaal pand in het centrum van Zwolle. Celecentrum, Papenstraat, Zwolle

Soort van WinkelSoort van Winkel

Zaterdag 31 januari

Food Soul Festival, Amsterdam
Wie denkt dat alle foodtrucks nog netjes onder de carport staan, heeft het mis. Ook al is het nog lang geen lente, dit weekend strijken de busjes neer op het overdekte Food Soul Festival in Amsterdam. Je vindt er onder meer trucks met namen als Smokey Goodness, Vlees noch Visch en Kok au Van. Al dit heerlijks wordt omlijst door goede soulplaten, zodat je ook nog met de voetjes van de vloer kan. De pret begint al als je met kinderen (tuurlijk, die mogen mee!) het pontje pakt naar het IJ-plein. Na een klein stukje lopen vind je de industriële Kromhouthal waar Food Soul Festival het hele weekend plaats vindt. Vrijdag 16-24 uur, zaterdag 12-24 uur en zondag 12-22 uur. Gratis toegang

Foud Soul Festival
Food Soul Festival

Room on the Roof, De Bijenkorf Amsterdam
Kijk je wel eens omhoog naar het statige pand van De Bijenkorf in Amsterdam? Dan heb je de toren misschien wel eens gezien. Deze bijzondere torenkamer, die er by the way geweldig uitziet, noemen ze de Room on the Roof. Ik had er wel even van het uitzicht willen genieten, maar de torenkamer is helaas niet geopend voor publiek. In samenwerking met het Rijksmuseum nodigt het warenhuis (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers uit om vanuit deze torenkamer aan hun projecten te werken, die uiteindelijk worden gedeeld  met het winkelend publiek. Nederlands ontwerper Maarten Baas mocht het spits afbijten. De klok van de naastgelegen Beurs van Berlage inspireerde hem tot een installatie over tijd, die in de hoeketalage aan de Dam t/ 8 februari is te zien.

Room on the Roof

Zondag 1 februari

Studio Vrijstaat, Utrecht
Fotograferen vond ik als kind al heel erg leuk. Van mijn oom die fotograaf is, kreeg ik een camera te leen en ik flitste er lustig op los. Fotografen in de dop opgelet: sinds gisteren (zaterdag 31 januari) kunnen kinderen vanaf 6 jaar terecht bij Studio Vrijstaat, waar ze leren fotograferen door een interactieve tentoonstelling. In het pand is er een kamer a la Rembrandt ingericht, waar de fotografen in spe een fotoschilderij gaan maken en er worden experimentele selfies gemaakt. En dat allemaal onder leiding van een echte fotograaf. Als jouw kind een smartphone heeft, mag die mee naar de tentoonstelling. Zo niet, dan gebruiken ze een camera van Studio Vrijstaat. Iedere zaterdag en zondag van 12-17 uur, 5 euro per persoon, 17,50 euro per gezin. 

Studio Vrijstaat