Interview met illustrator Caroline Ellerbeck

De Rotterdamse illustrator Caroline Ellerbeck en Snor werken al lang samen. Caroline heeft onder meer de Zwangerschapsaftelkalender en het Babyplakboek van haar kleurrijke en vrolijke illustraties voorzien. Haar ontwerpen zijn een feestje om naar te kijken. Half maart verschijnt een nieuw boek waar Caroline een groot aandeel in heeft: het Kinderjarenplakboek. Wat zijn we blij dat we samen weer zo’n mooi boek konden maken. Lees snel verder voor een interview met Caroline en een sneakpreview van het boek!

Vertel, wie is Caroline?!
‘Ik ben illustrator en uitgever van mijn eigen werk. Daarnaast heb ik drie hele leuke kinderen (3, 7 en 11 jaar) en een superleuke man. Ik houd van dansen en zingen, maar dat doe ik eigenlijk te weinig, alleen in de vakantie of met mijn kinderen. Ik word gevraagd voor heel verschillende opdrachten en dat maakt mijn werk zo leuk en afwisselend. Ik ontmoet daardoor  veel verschillende mensen, die allemaal heel anders werken. Ik houd ervan als dingen niet iedere keer hetzelfde gaan. Het allerleukste vind ik de opdrachten waarbij ik zelf de stijl en inhoud kan bepalen en vaak is dat ook zo gelukkig. Naast mijn werk in opdracht geef ik ook mijn eigen werk uit. Zo maak ik bijvoorbeeld Muursprookjes: kleurrijke A0-prenten voor aan de wand die een klassiek sprookje vertellen en Dolly-boekjes waarmee kinderen leren tekenen. Ik vind het ontzettend fijn om zelf dingen te verzinnen, op beurzen te staan en mensen te ontmoeten. Het ondernemen vind ik heel inspirerend!’

Caroline Ellerbeck
Boven het bureau van Caroline hangt een van haar Muursprookjes

Je hebt de illustraties gemaakt voor de Zwangerschapsaftelkalender en het Babyplakboek van Snor. Hoe ga je te werk voor dit soort opdrachten?
‘Ik begin meestal met het zoeken naar de juiste stijl en sfeer en als ik dat gevangen heb kan het echte werk beginnen. De inhoud en vorm samenbrengen in een tekening, dat is een hele uitdaging! Als ik het niet meer weet, ga ik vaak even door de stad wandelen en een beetje inspiratie opdoen op straat. Als ik alles op een rijtje heb en weer weet hoe ik verder moet, hol ik naar huis om het uit te werken. Dat zijn de fijnste momenten.’

Caroline Ellerbeck

Welk moment van een van jouw kinderen zal je nooit vergeten dankzij het Babyplakboek?
‘Zelf heb ik het Babyplakboek nooit gebruikt omdat mijn kinderen al baby-af waren toen het boek uitkwam, maar wel veel cadeau gedaan. Ik ben dus best veel vergeten van de babytijd van mijn kinderen. Wel jammer natuurlijk! Ik ga nu wel het Kinderjarenplakboek gebruiken en wat daar zeker in komt is onderstaande foto. Dit is afgelopen zomervakantie in Zeeland. In dit piepkleine huisje zitten mijn drie kinderen samen met een neef en twee nichtjes een voorstelling voor te bereiden voor de bonte avond. Het is een geweldige voorstelling geworden!’

Foto Caroline Ellerbeck

Wat zijn jouw favoriete illustraties uit de plakboeken en waarom?
‘In het Babyplakboek zijn dat de pagina’s met de sterrenbeelden vissen (zie hieronder) en tweeling. Het beeld klopt en de kleuren vind ik ook goed op elkaar afgestemd. Mijn favoriete pagina in het Kinderjarenplakboek is ‘Hoera ik kan een ei bakken’. Ik kan me nog goed herinneren hoe fijn het was om zelf een eitje te bakken, zonder bemoeienis van mijn ouders. De keuken was dan wel ontploft, maar ik had iets gekookt en het was nog lekker ook met spek en heel veel ketjup.’

Babyplakboek

KinderjarenplakboekEen sneakpreview uit het Kinderjarenplakboek! 

Het Babyplakboek was zo’n succes dat er een opvolger komt: het Kinderjarenplakboek. Hoera! Het boek verschijnt half maart. Kun je al een tipje van de sluier oplichten?
‘Het Kinderjarenplakboek vind ik zo leuk omdat het over een langere periode gaat, die heel belangrijk is voor ouder en kind. Als kind weet je later ook nog wat je graag wilde worden, maar het is ook leuk om te lezen waarom je moeder trots was op jou, welk liedje je graag zong toen je 3 jaar was en wat je leerde op vakantie toen je 5 jaar was. Dan zijn toch echt leuke dingen om te bewaren! En zelf onthou je het toch heel selectief, zelfs als moeder vergeet je teveel leuke dingen.’

Kinderjarenplakboek
De spiksplinternieuwe cover van het nog te verschijnen Kinderjarenplakboek!

Heb je nog leuk nieuws dat je met ons wilt delen?
‘Binnenkort komt er een gloednieuw Dolly-boekje van mij uit over hoe je voertuigen tekent. Je leert bijvoorbeeld een vliegtuig, een auto, een raket en een fiets te tekenen. Dit wordt het vierde boekje in de serie Dolly-boekjes. De eerst drie gaan ook over tekenen: poppetjes tekenen, huisdieren tekenen en dierentuindieren tekenen.’

Dolly-boekje

Het Kinderjarenplakboek verschijnt half maart. Houd dit blog en Facebook in de gaten voor updates!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.