zeebaarsfilet

Speciaal voor de feestdagen schreef Mme Charlotte drie smakelijke kerstrecepten. Maar waarom alleen met kerst lekker eten? Nou dan! Daarom  een all time snor-favourite: zeebaarsfilet uit de oven met knoflookboter en paddenstoelen. Mmmmmm!

Openingsbeeld: Lotte Dirks, Green House

 

Zeebaarsfilet uit de oven – 6 personen

 

  • 2 flinke eetlepels hazelnoten
  • 125 roomboter, op kamertemperatuur
  • gepofte knoflook*
  • fleur de sel; vlokjes zeezout
  • 6 zeebaarsfilets
  • olijfolie
  • paddestoelenmix, zo’n bakje mooie najaarsmix
  • 1 eetlepel sojasaus
  • handje peterselieblaadjes, grof gesneden

* je kunt hele bollen knoflook zachtjes poffen in de oven, of (mijn favoriet) losse teentjes knoflook in de schil nèt onder olijfolie een half uur tegen de kook aan verwarmen. Laat ze in de olie afkoelen en je hebt gepofte knoflook én knoflookolie.

 

voorbereiden

Hazelnotenboter
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze mooi bruin `ijn en lekker beginnen te ruiken. Laat ze dan uit de pan afkoelen. Hak de hazelnoten grof. Verspreid de boter over een vel bakpapier, verdeel er de hazelnoten, de inhoud van 6 zachte teentjes gepofte knoflook en een eetlepel fleur de sel over en kneed alles met koele handen of met behulp van een vork goed door. Rol het nu tussen het bakpapier tot een rol en laat opstijven in de koelkast tot gebruik.

Zeebaars
Neem per persoon 1 zeebaarsfilet met huid. Bestrooi het vel met zeezout en vers gemalen peper. Verhit de neutrale olijfolie in een koekenpan. Bak het vel op hoog vuur krokant en goudbruin. De vis moet rauw blijven aan de zachte filetkant. Leg je filets naast elkaar in een ingevette ovenschaal. Dit kun je allemaal prima een dag tevoren doen. Bewaar de filets dan tot gebruik in de koeling.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de ovenschaal met de vis uit de koeling, snijd plakjes van de hazelnootboter en leg op iedere visfilet een royale plak. Bereid eventuele bijgerechten en maak de paddenstoelen schoon. Schuif de vis 8 tot 10 minuten in de hete oven. Als de boter gesmolten is en de vis niet meer transparant is, maar nog wel stevig aanvoelt, is hij klaar.

Verhit in een grote koekenpan 2-3 eetlepels olijfolie. Bak de paddestoelen al omscheppend op hoog vuur, bestrooi ze royaal met fleur de sel en versgemalen peper. Voeg op het laatst een eetlepel sojasaus toe, zo komt de smaak van de paradestoelen geweldig naar boven. Bestrooi met grof gesneden peterselieblaadjes.

Serveer de visfilets heet uit de oven met de paddestoelen.
Lekker met een romige aardappel-knolselderijpuree en wat kort gebakken wilde spinazie.

kerstrecept
Beeld: Lotte Dirks, Green House

 

Mme Charlotte

Meer weten over Mme Charlotte?
Volg dan haar blog, facebook, twitter of instagram.