Mannelijke vrouwenmuziek van Rhye

In 2013 werden we verrast met het debuutalbum Woman van producer en R&B duo Rhye. Alles wijst erop dat de liedjes worden gezongen door een vrouw, maar niets is minder waar. De Canadese zanger Milosh heeft een uitzonderlijk hoge en zachte stem, waar menig zangeres nog jaloers op zou kunnen zijn. Ook al noemden ze het album Woman, lijkt een vrouw op de albumhoes te staan en klinkt de zang als die van een vrouw, was het niet hun bedoeling om mensen te misleiden. In een interview zeggen Milosh en Robin Hannibal dat het niet hun intentie was hun ‘mannelijke’ identiteit in de media te verbergen. “We willen dat het gaat om de muziek en dat mensen deze zonder vooroordeel over de artiesten beleven.” Desalniettemin zorgt dit wel voor nieuwsgierigheid naar shows van de band, hoe ziet het eruit als Milosh zijn muziek ten gehore brengt?

Leuk is dat de muziek van Rhye doet denken aan die van de Britse zangeres Sade (Adu) die in de jaren tachtig grote hits scoorde met onder andere ‘Smooth Operator’, ‘The Sweetest Taboo’ en ‘No Ordinary Love’. Liep Sade haar tijd vooruit of omarmt Rhye dit specifieke geluid van de tachtiger jaren? Hoe het ook zij, het blijft een heerlijk album. En het goede nieuws is dat er waarschijnlijk nieuw materiaal aankomt, want Rhye is op het festival Down the Rabbit Hole geprogrammeerd en zal misschien ook nog op andere plekken in Nederland verschijnen. We houden onze oren en ogen open.

Volg onze Spotifylijst snorrige deuntjes om op de hoogte te blijven van mooie, vrolijke en snorrige muziek.