Maartje van den Noort over Pocket Herbarium

Vorig jaar kwamen kunstenaar en illustrator Maartje van den Noort en ruimtelijk vormgever Saskia de Valk van Vlinder & Vogel op het idee om een boekje te maken waarin je mooie bloemen en bladeren kunt bewaren, die je vindt tijdens wandelingen door het bos of het park. Dat vonden wij van Snor een geweldig idee en samen maakten we Pocket Herbarium, dat sinds een paar dagen in de winkel ligt. We spraken Maartje over dit prachtige boekje!

Ha, Maartje! Vertel eens wat over jezelf?
‘Ik hou van koffie, thee, wandelen, mensen observeren in hun doen en laten,  lezen, bloemen, vogels, ouwehoeren en domme grappen maken. Oh, en van tekenen en schilderen! Ik hou niet van: fietsen door de Javastraat in Amsterdam, scooters, spruiten, insecten, koudbloedige dieren en Engelse chocolade.’

Sinds een paar dagen ligt je allereerste boek in de winkel, dat je samen met Saskia de Valk van Vlinder & Vogel hebt gemaakt. Hoera, wat een feest. Gefeliciteerd!
‘Ja, dankjewel! Het voelt als een geboorte. Ik heb het andere boekenmakers vaak horen zeggen, maar nu kan ik dat beamen. Ik ben heel blij dat het er nu is en dat het straks in allemaal mooie winkels te koop is. Dat maakt me heel trots! Ik heb het boek natuurlijk al aan verschillende vrienden en familie laten zien en die waren erg enthousiast, dat is heel leuk om te merken.’

Pocket HerbariumPocket Herbarium
Een pagina uit het Pocket Herbarium

In het voorwoord van het boek kun je lezen dat Saskia en jij beide stapels notitieboekjes en schriftjes hebben en mooie papier- en natuurvondsten bewaren. Doe je dat al je hele leven? 
‘Ja, dat is echt zo’n rare obsessie. Ik geloof dat meer mensen daar last van hebben, gelukkig maar! Het begon al tijdens de middelbare school. Het was een uitdaging om ieder jaar mijn agenda zo tof mogelijk aan te kleden, te versieren en vol te tekenen. Toen natuurlijk met iedere week weer een andere heimelijke liefde ergens in een hoekje geschreven, maar ik kon er ook veel plaatjes uit folders van kledingmerken in kwijt. Oililly had hele mooie folders met prachtige foto’s, net als Mexx, Sisley, Benneton, InWear en Joop!. De knipsels gebruikte ik dan weer om omheen te tekenen of uit te knippen en in mijn agenda te plakken. Ook snoeppapiertjes of gave postzegels kwamen in mijn agenda terecht. Tijdens het grafisch lyceum en de kunstacademie kreeg ik natuurlijk ‘echte’ schetsboeken en die kwamen helemaal vol met teksten en schetsen. Bloemen drogen deed ik toen nog niet en ook de interesse voor natuur in zijn geheel is pas iets van de laatste acht jaar. Daarvoor tekende ik veel en keek ik meer naar de vormen van huizen, auto’s en mensen. Mijn opa was tuinder en kweker van bijzondere planten in Rotterdam en mijn moeder heeft zich altijd uit de naad gewerkt om een mooie tuin te krijgen; ik denk dat die erfenis zich nu een beetje laat zien in mijn verlangen naar flora en fauna. Dus ook in het verzamelen van takjes, bloemen en plantjes.’

papieren en schetsboekjes

Jij hebt alle tekeningen gemaakt voor het boek. Hoe ben je te werk gegaan?
‘Allereerst zijn we een beetje gaan verzamelen, beeld dat ons aansprak maar ook beeld dat we al hadden liggen. Op Pinterest hebben we een map gemaakt met beeld dat ons inspireerde tijdens het proces. Daarna hebben we een proefopmaak gemaakt om te kijken waar tekst of beeld moest komen en welke pagina’s leeg moesten blijven. Toen zijn we gaan tekenen en foto’s maken in Saskia’s atelier en hebben we allerlei gedroogde bloemen en blaadjes gefotografeerd en sfeerbeelden gemaakt. Daarnaast begon ik met aquarelleren en tekenen. Na heel veel mailtjes en belletjes heen en weer zijn we samen met Claudette en Annemarieke tot de uiteindelijke selectie gekomen.’

Maartje aan het tekenen
papier- en schetsboekjes

Tekeningen van Maartje

Met wat voor opdrachten ben je op dit moment nog meer bezig en waarom is dat zo leuk en of uitdagend?
‘Op het moment ben ik bezig met tien verschillende dingen, zoals altijd eigenlijk. Een aantal geboortekaartjes, voorbereidingen van de presentatie van het Pocket Herbarium, een nieuwe kaartenset, samenwerking met een aantal mensen en illustraties voor een nieuw duurzaam kledingmerkje. Het zijn hele leuke dingen om te doen, vooral omdat het allemaal leidt tot tastbaar resultaat. Ik vind het fijn dat er altijd een moment is waarop een ontwerp is gedrukt en in je handen ligt, of dat nu op papier is of op textiel maakt mij niet zoveel uit. Dat is trouwens ook meteen het spannendste moment; is het papier goed, ben ik of degene voor wie het is tevreden met het uiteindelijke resultaat? Meestal geeft het ook een zucht van verlichting en vrolijkheid als het af is.’

Werkplek van Maartje
Maartje: ‘De muur op mijn werkplek verandert voortdurend en wat er hangt is afhankelijk van waar ik op dat moment mee bezig ben. Dit is een oude foto. Inmiddels ziet de muur er weer heel anders uit met meer grijstonen en zwart-wit.’

Naast planten en bloemen zijn vogels ook een inspiratiebron in je werk. Wat trekt je zo aan in vogels?
‘Ik stel mezelf die vraag zo nu en dan ook. Een gedeelte is onverklaarbaar en een ander gedeelte bestaat uit het feit dat ik het heerlijk vind om naar vogels te kijken. Ze hebben iets eigengereids en bijdehands. Het is niet zo makkelijk om ze te bekijken, want de meeste vogels zijn behoorlijk schuw. Het feit dat ze er altijd zijn en een heel eigen leven leiden met een eigen agenda maakt dat ik er juist meer van wil weten en dan is tekenen of schilderen een manier om me er in te verdiepen. Was ik vroeger maar op de vogelaarsclub gegaan, maar toen had ik vooral interesse voor barbiekleertjes maken, knutselen en tekenen! Ik zou er veel voor geven om één dag een spreeuw te mogen zijn; overdag bijdehand lopen doen op stations en op de markt en dan aan het einde van de dag met al die andere duizenden spreeuwen boven een of andere stad of weiland zwermen en nieuwtjes uitwisselen over de beste stekjes om te slapen en te eten. Dat lijkt me wel wat!’

Vogels van Maartje

========================================

Nieuwsgierig geworden naar Pocket Herbarium?
Pocket Herbarium is hier te koop voor 14,95 euro. 

Over twee weken lees je op het blog een interview met Saskia de Valk van Vlinder & Vogel over hoe zij het vond om het Pocket Herbarium te maken!

Vlinder en Vogel

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.