Interview met Gerard Janssen van het recent verschenen Vadersboek

Auteur Gerard Janssen heeft een speciaal plekje in het hart van Snor. Ze maakten samen een stapel boeken waar je U tegen zegt. Hij is de koning als het om boeken over kinderen en opvoeden gaat. Gerard schreef de boeken Dochters!, Zoons!, Zwangerschapsboek voor Mannen, Echte Vaders, Operatie Opvoeden, Bedankt Juf/Meester, Op de Achterbank en Vrolijk in 3 en een halve Maand. En nu zijn er twee nieuwe boeken: Vadersboek en Zwangerschapsboek voor vrouwen. Wij spraken Gerard over zijn indrukwekkende oeuvre!

Vertel, wie ben je?
‘Ik ben freelance journalist en schrijf voornamelijk voor Vrij Nederland, Uitgeverij Snor en werk ook aan een paar boeken voor Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Daarnaast maak ik muziek met de Easy Aloha’s. Mijn kinderen zijn Bram (15), Wickie (14) en Pleuntje (9). Ik hou er erg van om te klooien met muziek of nieuwe projectjes op te starten terwijl er niks hoeft, maar helaas is er altijd een boek of artikel dat af moet!’

Gerard en familie
Gerard en zijn gezin / Foto: Yvonne Eijkenduijn van de blog Yvestown

Je hebt het Vadersboek geschreven, maar ook jij wist vast niet alles toen je kinderen kreeg. Een stukje uit je voorwoord: ‘Om eerlijk te zijn had ik er niet zo goed over nagedacht wat het betekende om vader te worden. Ik dacht dat de rol van de vader pas begon als een kind een jaar of zeven was.’ Kun je ons voorzien van een grappige anekdote?
‘Ik kan me nog wel herinneren dat het me geen probleem leek om met mijn eerste baby en met mijn vrouw Annemarieke in mijn kamer – een soort studentenkamer – te gaan wonen. Annemarieke en mijn ouders dachten daar wat anders over. Ik begrijp dat nu wel. (Hoewel je trouwens best een baby kunt grootbrengen in een kleine studentenkamer).’

Vadersboek Sneakpeek
Gerard: ‘Toen Bram net was geboren was ik vooral bang iets verkeerds te doen. De baby te laten vallen, dat soort dingen. Ik vond het heerlijk om dan iemand bij me te hebben met wie ik kon overleggen. En ik realiseerde me toen pas dat het andersom ook zo was. Vrouwen zijn niet van nature moeders die alles over kinderen weten.’ 

Wat ben jij voor vader?
Ik ben een aardige, betrokken vader, maar soms ook wel een beetje gestrest, omdat er iets af moet. We kijken graag met zijn allen naar de Amerikaanse serie Modern Family en kunnen daar erg om lachen.’

Gerard en zijn kinderen

Toen je eerste kind werd geboren stond je op het punt om een contract bij een grote platenmaatschappij te tekenen. Hoe is het met die droom afgelopen?
‘Dat is helemaal goedgekomen. Samen met Bas Albers vorm ik al jaren het DJ-duo Easy Aloha’s en we hebben net een heel leuk cd’tje met dierenliedjes gemaakt (Eddie Ekster). We zijn van plan om er nog een te maken.’

Je andere boek: Het Zwangerschapsboek voor vrouwen is net uit. Een stukje uit het boek: ‘Het is vreemd dat een man een zwangerschapsboek voor vrouwen maakt. Maar ik kan het uitleggen. Eerst maakte ik het Zwangerschapsboek voor Mannen. Het idee was simpel. Toen mijn vriendin zwanger was, las ik graag de van-week-tot-week-kalenders. Ik was benieuwd wat er allemaal in de buik van mijn vriendin gebeurde en hoe mijn kind in wording zich ontwikkelde. Het probleem was dat dergelijke kalenders door vrouwen voor zwangere vrouwen geschreven zijn. En ik ben een man. En hoe moet ik dat zeggen… Die kalenders zijn een beetje raar geschreven, en geïllustreerd met plaatjes van vlinders en hartjes.’ Hoe was het om dit boek te schrijven?
Wel een beetje raar, maar ik vond het erg leuk om helemaal in de embryologie te duiken. Iets wat je nooit moet doen als je een vrouw bent, en al helemaal niet als je zwanger bent.’

Een man die schrijft over het vaderschap, kinderen en een zwangerschapsboek maakt. Wat vinden je mannelijke vrienden daar allemaal van?
‘Die zeggen daar niet zo veel over. Dat is het makkelijke van mannelijke vrienden, die praten nergens over!’

Zwangerschapsboek-voor-vrou
Gerard: ‘Een zwangerschapsboek voor vrouwen! En dan met name voor vrouwen die graag iets meer willen begrijpen van een zwangerschap dan dat het een ‘wonder’ is. Vrouwen die niet alleen geïnteresseerd zijn in mensen-mensen, maar ook in dingetjes en mechaniekjes en die willen weten hoe het allemaal werkt, zo’n zwangerschap. En die om zichzelf kunnen lachen, want laten we eerlijk zijn: zwangere vrouwen kunnen het zichzelf, maar ook hun mannen, aardig lastig maken.’ De illustraties in het Zwangerschapsboek voor vrouwen zijn gemaakt door Ilse Weisfelt

Heb je nog leuk nieuws dat je met ons wilt delen?
‘Een paar projecten waar ik mee bezig ben zijn het schrijven van een roman, een heel mooi literair non-fictie werk over wetenschap, een musical over een Afrikaanse voetballer en het eerder genoemde dierenliedjes-project samen met Bas Albers. Best veel dus!’

//////////////////////////////////////////////

Wil jij het Zwangerschapsboek voor vrouwen of het Vadersboek hebben?
Het is een geweldig cadeau voor aanstaande vaders en moeders, maar lekker zelf houden mag natuurlijk ook! Beide boeken kosten maar € 14,95. Koop het Zwangerschapsboek voor vrouwen of het Vadersboek.