6 vragen aan Job, Joris en Marieke

Sinds hun Oscar-nominatie (die ze helaas niet wonnen) voor hun film A Single Life worden Job, Joris & Marieke nog steeds herkend op straat. Wij bij Snor kennen Job, Joris en Marieke al wat langer, want we hebben meerdere boeken met ze gemaakt zoals het Zwangerschapsboek voor mannen en Daarom, en andere diepzinnige antwoorden op kindervragen. We zijn overdag praktisch buren, want de studio van dit creatieve trio ligt tegenover onze studio. Tijd om Job, Joris en Marieke wat vragen te stellen! Openingsbeeld: A Single Life.

Vertel, wie zijn Job, Joris & Marieke?
Marieke: ‘Job, Joris & Marieke is een studio voor animatiefilms. Wij doen werk in opdracht zoals commercials en educatieve projecten en illustraties. De laatste tijd zijn we vooral bezig met het maken van korte animatiefilms. Onze korte films ontstaan altijd uit rare gedachtekronkels zoals een snee in een teen die op een mond lijkt of een vinyl plaat die overslaat. Op die manier is MUTE (kijk MUTE) ontstaan over een volk dat zelf een mond moet snijden en A Single Life (kijk A Singe Life) over een vrouw die door haar leven kan reizen door middel van een vinylplaat. Ons werk valt ook wel te omschrijven als films met vreemde concepten die op overtuigende en grappige manier worden verteld.’

Job, Joris en Marieke
Van links naar rechts: Job, Joris en Marieke

Marieke: ‘Wij kennen elkaar van de Design Academy, waar we studeerden om productontwerpers te worden (zijn we dus blijkbaar niet geworden!). Daar ontdekten we dat we alle drie een passie deelden, namelijk het willen vertellen van een verhaal. Dat gaat niet zo makkelijk als je een waterkoker moet ontwerpen, dus al gauw kwamen we uit bij film maken. Eerst deden we dat nog met acteurs, maar die deden nooit wat we wilden en die zagen er ook niet uit zoals we wilden. Dus animatie bleek voor ons het ideale medium te zijn, omdat je daar precies kunt bepalen hoe je hoofdpersoon eruit ziet, wat hij doet en je de hele wereld eromheen kunt ontwerpen (deden we toch nog iets met onze opleiding!). Naast ons werk zijn we ook gewoon goede vrienden, zijn Joris en ik een stel, wonen we bij elkaar om de hoek, passen we op elkaars kinderen en delen we een auto. En als we niet werken kijken we graag films en series.’

Wat kenmerkt jullie werk?
‘Onze films hebben altijd een vreemd concept. Het komt vrolijk en luchtig over, maar er zit altijd een donker randje aan. Verder zijn onze karakters heel herkenbaar, meestal zijn dit karakters die uit een simpele vorm bestaan zonder nek, oren of neus. We proberen vaak iets nieuws te doen en als we denken dat we er helemaal in geslaagd zijn zegt er altijd wel iemand: ‘Ja, dat is echt zo Job, Joris & Marieke’. We hebben alle drie onze eigen specialiteiten: Job maakt altijd de muziek bij onze films en hij houdt zich bezig met de art direction, Joris doet de regie en animeert en ik schrijf het script en animeer ook.’

Happy Camper - The Daily Drumbeat
Een still uit de video Happy Camper – The Daily Drumbeat. Kijk de clip door op de afbeelding te klikken!

Hoe ziet jullie werkplek eruit?
‘Wij zitten in Utrecht aan het Hooghiemstraplein, vlakbij Snor, in een oud gebouw waar vroeger veekoeken werden gemaakt. Onze ruimte zit op de vijfde verdieping en is heel fijn omdat het plafond vijf meter hoog is en zo’n gaaf fabrieksdakraam heeft. We hebben dus lekker veel licht en een goed uitzicht. We zitten aan hetzelfde bureau, op volgorde zelfs. We hebben een vintage dressoir, waar al onze karakters en prijzen op staan. En uiteraard hangen onze eigen zeefdrukken en filmposters aan de muur.’

Werkplek Job, Joris en Marieke

Jullie werken regelmatig samen met Snor. Wat was het leukste project?
‘Het leukste waren de illustraties voor ‘Daarom en andere diepzinnige antwoorden op kindervragen’. Er zaten zulke leuke onderwerpen in dat boek, dat inspireerde enorm om tekeningen bij te bedenken. We hebben twee karakters ontworpen, de kindjes Lars en Lena, die allerlei grappige situaties meemaken die betrekking hadden op het onderwerp van het hoofdstuk.’

Daarom, en andere diepzinnige antwoorden op kindervragen
In het boek geven een aantal deskundigen antwoord op lastige kindervragen. Als je het uit heb, sta je nooit meer met je mond vol tanden!

Jullie waren genomineerd voor een Oscar. Hoe was dat?
‘Ja! Onze korte film A Singel Life (kijk A Singe Life!) dong mee voor de Oscar ‘beste korte animatiefilm’. Dat was ongelofelijk spannend. Na de bekendmaking van de nominatie, werden we overspoeld door de media, dat was heel onwerkelijk. Zoveel aandacht is er namelijk meestal niet voor animaties. Twee weken voor de uitreiking waren we al in de VS om samen met de andere genomineerden mee te gaan op een tour langs de grote animatiestudio’s. Daar kregen we een rondleidingen en was er een vertoning van alle genomineerde films en konden we achteraf met de mensen van de studio praten. Daar stonden we dan ineens met John Lasseter van Pixar, een groot voorbeeld voor ons! De ceremonie zelf was een hele ervaring. Die rode loper is enorm lang, met zo’n indrukwekkend aantal journalisten en fotografen dat je bijna vergeet naar de sterren te kijken die langs je heen lopen. Helaas ging Disney ervandoor met de Oscar, maar dat mocht de pret eigenlijk niet drukken, want het was een hele gave ervaring. De nominatie heeft veel gedaan voor onze naam. We denken dat het veel vertrouwen schept bij filmfondsen en opdrachtgevers. En verder worden we nog steeds herkend op straat, heel bizar!’

A Single Life - Job, Joris en Marieke

Jullie hebben de clip gemaakt bij het tour-lied van Blaudzun. Welke opdracht kregen jullie van de gemeente Utrecht? En hebben jullie al last van tourkoorts?
‘De Gemeente Utrecht had een pitch uitgeschreven voor het maken van een korte film om de stad Utrecht te promoten. Wij hebben ons idee voor het verhaal gepresenteerd en daar waren ze erg van gecharmeerd. Wij vonden het ook wel stoer dat ze het aandurfden om Utrecht te presenteren door middel van animatie. In heel de stad hangen nu van die tour-banners met onze karakters erop, heel gek om die tegen te komen als je gewoon naar het station fietst. En samen met de studenten van de Nimeto is er een muurschildering gemaakt met onze karakters erop, die is echt indrukwekkend groot. Zelf hebben we nog niet echt tourkoorts, maar laten we het een milde verhoging noemen!’

Bon Voyage | Muur in Utrecht
Deze muurschildering is te bewonderen aan de Mulderstraat in Utrecht

================================================================================

Wil je Daarom, en andere diepzinnige vragen op kindervragen kopen? Dat kan!
Het boek is verkrijgbaar in de webshop van Snor voor € 15,95.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.