Nieuwe muziek: Lana Del Rey

Foto: Lana Del Rey

Eind september bracht Lana Del Rey haar vierde album Honeymoon uit. De titel doet een plaat vol liefde-prijzende nummers vermoeden waar je je dag mee begint als de zon door het gordijn naar binnen straalt. Maar Lana Del Rey kennende zal dit de start van een dag worden die hoogstwaarschijnlijk slecht eindigt.

We kennen Lana Del Rey van onder andere ‘Video Games‘ dat in 2012 voorzichtig de hitlijsten aantikte. Dat was bijzonder, want het is geen kenmerkend poplied. Maar haar stem en sound waren zo uniek dat de alarmbellen van zowel de luisteraars als van de media meteen afgingen. Ze werd gevraagd om de soundtrack van verschillende films te maken. Zo markeert ze met ‘Young and Beautiful’ het pijnlijke en nooit gestilde verlangen van Mr. Gatsby in The Great Gatsby. Ook heeft ze de soundtrack gemaakt voor Big Eyes, Tim Burton’s laatste film over schilder Margaret Keane.

Hoewel haar muziek verschilt van jazz en klassiek tot hiphop en R’B, hebben de nummers één ding gemeen: melancholiek. Dit is ook op Honeymoon duidelijk aanwezig en ook hier zorgt het voor zware teksten en een loom, traag ritme. De honeymoon die ze in de titeltrack beschrijft, staat ver weg van het zee- en witte strand idee zoals we dat veelal tegenkomen. Dit lijkt eerder een bevestiging van een destructieve liefde.

Doet de clip je denken aan de jaren 60? Dat kan kloppen. Lana Del Rey gaf namelijk aan een nieuwe Nancy Sinatra te willen zijn, maar dan een gangsterversie daarvan. Dit komt beide in de muziek terug en maakt het meteen tijdloos.

Wil je luisteren naar Lana Del Rey en andere leuke muziek? Volg dan onze Spotifylijst snorrige deuntjes!