Nieuwe muziek: Diane & Francesconi

Het liefst zit Alela Diane thuis om gordijnen te naaien of babysokjes te breien. Maar dat is voor de folkzangeres lang niet altijd mogelijk. Vanaf haar debuutalbum The Pirate’s Gospel uit 2007 vliegt ze namelijk de wereld over. Inmiddels heeft ze vier albums op haar naam staan en onlangs kwam haar vijfde album Cold Moon uit dat ze samen met Ryan Francesco, een balkan-folkzanger, maakte. De gordijnen zijn helaas nog niet klaar.

Hoewel haar ouders Diane op vroege leeftijd al stimuleerden muziek te maken, begon ze pas ver in haar pubertijd. Op haar dertiende vond ze gitaarspelen namelijk nog ‘niet cool’. Toen ze begon met liedjes schrijven, ontstond langzaam maar zeker haar debuutalbum. The Pirate’s Gospel gaf ze eerst in eigen beheer uit, op cdtjes in handgenaaide hoesjes die ze soms tot vlak voor het optreden nog snel in elkaar aan het rijgen was. En eigenlijk zou ze dat het liefst nog steeds doen.

Hoe Cold Moon is ontstaan is op zijn zachts gezegd opmerkelijk. Tijdens een optreden van vrienden raakten Alela Diane en Ryan Francesconi aan de praat. Ze zaten allebei vast in hun muziek: Diane had na de geboorte van haar dochter een writers block en Francesconi een gebrek aan inspiratie. Maar misschien konden ze elkaar wel op weg helpen. Een paar dagen later stuurde Francesconi Diane een paar instrumentale gitaarstukken toe, waar zij dan overheen kon zingen. Het duurde even, maar uiteindelijk vond Diane de juiste tekst voor de muziek. Francesconi en Diane gingen bij elkaar langs, dronken thee en hadden voor ze het wisten een nieuw album. De liedjes op Cold Moon zijn een beetje ingetogen en soms een beetje saai vergeleken met de voorgaande albums van Alela Diane. Maar het is niettemin fijne winterse muziek. Vooral ideaal tijdens het naaien van gordijnen.


Wil je op de hoogte blijven van Alela Diane, Ryan Francesconi en andere leuke muziek?
Volg dan onze Spotifylijst snorrige deuntjes!