Maart is de maand van de slakken


Heb je een moestuin in je achtertuin, op je balkon, bij de buren of ergens anders in de buurt? Dan is dit wat je in maart allemaal moet doen. En die slakken, die blijken prima borrelaars.

In de Moestuinkalender staat per maand beschreven wat er geoogst, gezaaid en opgegeten moet worden. Ook weten wat je in andere maanden moet doen? Bestel de Moestuinkalender dan hier.

 

moestuin

 

In week 1 van maart ga je opruimen

Trek het onkruid uit de grond en oogst de laatste wintergroenten. Spit de hele boel nog maar eens lekker om, zodat onkruid geen kans meer krijgt. Bovendien kunnen lucht en water dan beter in de grond doordringen en dat is voor alle plantjes beter. Had je de grond nog niet bemest, dan is het nu een mooi moment.

 

In week 2 drink je een biertje met slakken

De aardigste methode om slakken te verwijderen is ze een beetje dronken te voeren. Zet een ondiep bakje met bier neer, en geheid dat het bakje al snel vol dronken slakken zit. Nu hoef je ze alleen maar even ergens anders uit te zetten. Je kunt ook stro of cacaodoppen rond de plaatsen leggen waar je echt geen slakken wilt hebben. Die stekelige en scherpe randjes zijn voor slakken niet prettig.Verwijder slakkeneitjes als je ze spot. Nadat slakken hebben gepaard, kunnen ze wel tot driehonderd eieren leggen!

 

Week 3 is voor zaaien zaaien zaaien

Deze maand kun je beginnen met zaaien in de volle grond, als je er maar voor zorgt dat je de zaailingen goed beschermt tegen vorst met bijvoorbeeld een vliesdoek. Tot de IJsheiligen voorbij zijn – en dat is pas half mei – is er altijd kans op (nacht)vorst.

 

In week 4 maak je slamelange

Je kunt al lekker wat groenten gaan zaaien: andijvie, bloemkool, broccoli, venkel, prei, radijs, ui en sla. Sla is echt een makkelijke jongen. En superlekker. Je kunt bijvoorbeeld allerlei slazaadjes met elkaar mengen en dan zaaien. Zo eet je de hele zomer gemengde sla. Ook een leuke is pluksla: al na vier tot zes weken kun je de eerste blaadjes eten. Pluksla oogst je niet, maar je snijdt er steeds stukjes af, het hele seizoen lang!

 

Schermafbeelding 2017-03-16 om 13.38.19

 

Smaken de sla en slakken naar meer? Bestel de Moestuinkalender dan hier.