Keukenblog Elsbeth Teeling: Je eigen manier


Ze is negen jaar. Ze zit aan tafel. De stoel van haar zus is leeg. Die van papa en mama ook. Vanuit de huiskamer klinken geluiden van de televisie. Ze mag er nog niet heen, ze moet haar bord eerst leeg eten. Ze kijkt naar de groengrijze andijvie op haar bord en maakt er een mooi bergje van. Dan ziet ze de pan die nog op tafel staat. Zouden ze het merken als ze wat andijvie terug doet in de pan? Mama komt binnen. ‘Heb je je bord leeg, Elsbeth?’ vraagt ze. ‘Neem nog drie happen.’ Maar Elsbeth wil geen drie happen meer. Ze vindt andijvie vies.

Ik weet niet meer hoe lang ik daar gezeten heb. Ik weet wel dat ik niet van andijvie hield. En niet van witlof. Maar ik moest altijd mijn bord leegeten. Zeker van mijn vader, en daarom ook van mijn moeder.

Schermafbeelding 2017-03-10 om 15.19.47

Toen Henno en ik ouders van Keet werden, hadden we geen benul van opvoeden. Geen idee van wat wij echt belangrijk vonden. Dus deden we wat we onze ouders hadden zien doen. Trokken we één lijn in alles. Waren we streng voor Keet en moest haar bordje leeg.

Zonder dat ik het door had, deed ik de dingen vooral zoals ik dacht dat het ‘hoorde’ en niet zoals het voor mij goed voelde. Tot ik er na veel stress en vermoeidheid achter kwam dat er geen wetboek is waarin staat dat kinderen ALTIJD hun bord moeten leegeten. Ik leerde dat altijd consequent zijn onmogelijk is in het leven, dus al helemaal op het gebied van (op)voeden. Langzaam drong tot mij door dat er meer keuzes zijn. Dat je binnen je gezin je eigen regels mag opstellen. Dat je moet kijken naar wat jíj belangrijk vindt. Dat je het oneens mag zijn met je partner. En dat witlof heel lekker kan zijn.

Zo is het tegenwoordig een stuk gezelliger aan tafel. Want dat is nu bij ons de belangrijkste regel in huis. We zijn het erover eens dat de kinderen alles moeten proeven, maar ze hun bord hoeft niet leeg. Henno is iets strenger dan ik, maar ach, ik vlieg mijn manier er tussendoor. Want ja ja ja, ik vind ook dat kinderen met mes en vork moeten eten. Maar dat is een puntje waar nog wat winst te behalen valt.

– Elsbeth Teeling uit Relax Mama in de Keuken

 

Relax mama in de keuken

 

Meer blogs lees je in

Relax Mama in de keuken

Koop ‘m hier