5 dingen die je niet over vogels wist

‘De huismus, de koolmees en de spreeuw zijn heel gewoon. Zo gewoon dat je niet meer goed kijkt, omdat je al denkt te weten hoe ze eruit zien. Maar als je de rust neemt ze goed te bestuderen, zul je zien dat ze mooier zijn dan je denkt. Ze huppen, pikken, kijken naar links, wippen met de staart, kijken naar rechts, springen op een takje, fladderen op. Geen twee vogelseconden zijn hetzelfde en geen twee vogelseconden duren even lang. Maartje van den Noort heeft een voorliefde voor de vogels van iedere dag en zet met haar tekeningen de tijd even stil. Zodat je even de vrijheid hebt om te staren, kijken, dromen, droedelen, tekenen of schrijven.’

Dit schrijft auteur Gerard Janssen in het Pocket Vogelboek dat vanaf 18 april in de winkels ligt. Na het succes van het Pocket Herbarium en het Pocket Insectenboek, is er nu een boekje met alles wat je moet weten van de ‘gewone’ vogel. Voor vogelliefhebbers, grootouders, bloggers, boerderijbewoners en stadsmensen. Bestel het Pocket Vogelboek hier alvast in onze webshop!

 

Wist je dat…

 

Vogelboek
Illustratie: Maartje van den Noort

 

Vlaamse gaaien intelligenter zijn dan de meeste mensen denken? Ze verstoppen nootjes en zaden,net zoals eekhoorns. Een Vlaamse gaai die vaak langs je raam komt, zal jou ook herkennen en waarschijnlijk slimme gedachten over je hebben.

 

 

 

 


 

Vogelboek
Illustratie: Maartje van den Noort

 

De ekster was een heilige vogel voor Bacchus, de god van de wijn en de roes. De ekster werd daarom in het oude Griekenland geassocieerd met dronkenschap. Volgens een oude Britse traditie moet je je hoed afzetten en buigen als er een ekster voorbijvliegt. Dat brengt geluk.

 

 


 

Vogelboek
Illustratie: Maartje van den Noort

 

Het woord ‘mus‘ wordt soms gebruikt in relatie met dingen die weinig voorstellen. Maar in China staat de huismus in aanzien omdat een mus gaat muiten als je hem in een kooitje stopt. Een teken van mentale kracht. Een huismus kun je niet temmen. Een huismus laat zich niet vertellen dat hij geen grijze huismus mag zijn.

 

 


 

 

Vogelboek
Illustratie: Maartje van den Noort

 

De Turkse Tortel komt oorspronkelijk uit Azië. Pas in de jaren vijftig kwamen de eerste vogels in Nederland broeden. Nu kom je hem overal tegen.

 

 

 

 

 


 

 

Vogelboek
Illustratie: Maartje van den Noort

 

De Latijnse naam van de zanglijster is Turdus Philomelos. Philomela was een prinses uit Athene, die veranderde in een vogel die mooi maar droevig zong. Net als de zanglijster dus.

 

 

 

 


 

 

Het Pocket Vogelboek kun je nu voorbestellen in de webshop!

Vogelboek