Blog & winactie met Elsbeth Teeling

Zelfs de leukste, liefste en meest Relaxte Mama kan het niet altijd goed doen bij haar kinderen. Wanneer ze niet in hun pyjama naar school mogen, bijvoorbeeld. In het kader van Moederdag roept onze auteur Elsbeth Teeling (van het boek Relax Mama en natuurlijk van de Club van Relaxte Moeders) alle moeders op om drie redenen te noemen waarom ze wèl de leukste moeder van de wereld zijn. Doe mee met de winactie! Plaats je inzending uiterlijk vrijdag 8 mei onder dit blog en win een Relax Mama-Moederdagpakket!

Dat wat aandacht krijgt, groeit. Dat is natuurlijk niet alleen zo bij onze kinderen, maar ook bij onszelf.

 

Elsbeth Teeling: Potje opscheppen

Teun roept een paar keer per dag dat hij mij stom vindt. Of dat ik zijn vriend niet meer ben, als ik zeg dat hij niet in zijn pyjama naar school mag, als ik per ongeluk als eerste beneden ben (terwijl hij wilde winnen). Of – natuurlijk – als hij niet meer op de iPad mag. Als hij echt heel boos is dan vraag ik of hij misschien liever een andere moeder wil. Dat bevestigt hij dan meestal en dan gaan we bedenken wie die moeder zou moeten zijn. Dat hij laatst mijn opvoedkundige vriendin Eva koos, vond ik een geruststellend idee.

Niet alleen Teun kan een heleboel dingen opsommen die hij stom aan mij vindt. Ikzelf draai daar ook mijn hand niet voor om. En daar blijk ik niet de enige in te zijn. Wij moeders blinken uit in het kennen van onze tekortkomingen. En in flink nadenken daarover, om er vervolgens overigens bar weinig aan te doen.potje opscheppen

Vorige week was ik voor een schrijfopdracht op een congres over talentontwikkeling bij kleuters. De Vlaamse spreker Peter Beschuyt vertelde in zijn lezing dat scholen er heel goed in zijn om zwakke punten van kinderen te detecteren (dat vond ik een heel mooi woord, detecteren). “Er wordt in het onderwijs te weinig gefocust op wat iemand goed kan en met plezier doet. En dat terwijl dat wat aandacht krijgt groeit,” aldus de Vlaming. Ik was het daar roerend mee eens. Ik vergat bijna dat ik daar zat om een verslag te schrijven en ging eens grondig nadenken over de talenten van mijn kinderen.

Dat wat aandacht krijgt, groeit. Dat is natuurlijk niet alleen zo bij onze kinderen, maar ook bij onszelf. Daarom stel ik voor om daar maar eens te beginnen. Bij onszelf. Laten we eens luidkeels benoemen waarom wij eigenlijk de beste moeders zijn die onze kinderen zich kunnen wensen! Ik daag je nu uit om een goed potje op te scheppen en minstens drie dingen te noemen die jou de beste moeder van de wereld maken. Wat mijzelf betreft: Teun mag mij dan wel dagelijks een stomme mama vinden, zolang het eerste wat hij ’s ochtends tegen mij zegt is ‘mama ik vind jou zo lief’, kan ik het allemaal nog relativeren. Ik ben namelijk de beste voorlezer, maak hele leuke grapjes en ik doe regelmatig hele lieve briefjes in de broodtrommel van Keet. Ik ben eigenlijk gewoon een topmoeder!

potje opscheppen

Beeld: Elsbeth Teeling

P.S. Door je reactie achter te laten, geef je toestemming om je mailadres op te nemen in ons databestand. We kunnen je dan per mail op de hoogte houden van nieuwe uitgaven.