Koken met Mme Charlotte: Naar China!

Met ingang van vandaag deelt kok, receptenschrijfster en (food)styliste Mme Charlotte (Charlotte Fielmich) elke woensdag een bijzonder gerecht met ons. Deze keer duikt ze, na een aantal hectische weken, de Chinese keuken in. En niet zonder reden…

beeld: Saskia lelieveld (spareribs), pinterest (boot) tekst en recept: charlotte fielmich

 

Zullen we erheen gaan?’ opperde mijn lieftallige uitgever. Yeah, right!

 

Wow! Wat een weken! Koken op een Vuurtje – het zomerse zusje van mijn grote barbecueboek On Fire! – werd gelanceerd. Tegelijkertijd werd bekend dat datzelfde On Fire! is genomineerd als beste barbecueboek ter wereld. En alsof dat niet genoeg was: de uitreikingen van deze ‘Oscars voor kookboeken’ (‘the Gourmet World Cookbook Awards’) bleken plaats te vinden in Yantai-China, dit jaar. China!

‘Zullen we erheen gaan?’ opperde mijn lieftallige uitgever. ‘Yeah, right!‘ dacht ik nog. Maar een leuk idee werd een goed idee, een goed idee werd een plan en het plan werd een boeking. In juni vliegen we! Eerst Shanghai onveilig maken en dan onderdompelen in de wereld van de Cookbook Awards… Ik moest mezelf wel een paar keer in mijn arm knijpen deze week.

Yantai China

Ik ben direct begonnen met inlezen. Welke Chinese keuken serveren ze daar? Wat moeten we absoluut proeven? Of zien…? Plaatjes kijken, woorden leren… Om vast een beetje in de stemming te komen kook ik Chinees. Gisteren ‘dronken kip.’ Alleen de naam al… Op het Seinfestijn in Haarlem, een aantal weken geleden, verkocht ik broodjes buikspek. Van de herfst was dat de variant met gegrilde appel en cidermosterd. Vanavond marineer ik het spek op z’n Chinees, zoals de spareribs in onderstaand recept. Ik serveer ze op een gestoomd broodje met fris-knapperige groenten, wat hoisinsaus en voor de liefhebber: pepers.

 

chinese spareribs

Chinese SpareribsIngrediënten

+ minstens 4 hele varkensribben (geloof me, die zijn zo op)
+ 1 liter Chinese Xiao Xing-wijn
+ ó liter Japanse sojasaus
+ 1 (biologische) sinaasappel, geraspt
+ 1 bosje lente-ui, in grove stukken
+ 3-4 anijssterren
+ 2 kaneelstokjes
+ 4 el honing
+ 4 el Japanse sojasaus

Snijd de ribbetjes los van elkaar. Leg ze in een grote pan en doe xiao xing wijn, sojasaus, sinaasappelrasp, lente-ui, steranijs en kaneelstokjes erbij. Als de ribbetjes nog niet helemaal onder het vocht staan, voeg dan wat water toe. Breng alles aan de kook en laat een half uurtje zachtjes doorkoken. Schep de ribbetjes met een schuimspaan uit de pan, laat even uitlekken. Roer de honing en sojasaus samen los en schep de warme ribbetjes hiermee om. Rooster de ribbetjes op een hete barbecue goudbruin en knisperend. Kluiven maar!

ZIN GEKREGEN OM ZELF AAN DE SLAG TE GAAN? MME CHARLOTTE’S GROTE BARBECUEBOEK ON FIRE! IS GENOMINEERD ALS BESTE BARBECUEBOEK TER WERELD. HAAR TWEEDE EN ZOMERSE BARBECUEBOEK KOKEN OP EEN VUURTJE VERSCHEEN ONLANGS BIJ UITGEVERIJ SNOR.