Picknicken met de BBQ-koningin van Nederland

Interview met Mme Charlotte

Charlotte Fielmich, beter bekend als Madame Charlotte, heeft inmiddels drie barbecueboeken op haar naam staan (On Fire!, Koken op een vuurtje en het Winter BBQ-boek). Met On Fire! won ze de Gourmand Cookbook Award voor beste BBQ-boek ter wereld 2014. En nu doet ze een gooi naar de Prijs voor Allerbeste Allerfriste Picknickboek ter wereld met Food en Route, alles voor een droompicknick.

charlotte
Beeld: Saskia Lelieveld

Na je barbecueboeken nu een picknickboek. Waarom? En hoe zou je het boek omschrijven?

‘Ik picknick al járen. Goed en wel beschouwd is mijn
werk (catering verzorgen) niet veel anders dan picknicken: ik kook in mijn keuken in Amsterdam heerlijke gerechten, om het ergens anders op te laten eten. Ik maak er dan meteen een feestje van: inclusief bloemen, mooie kleden en de juiste accessoires. Dat ziet er meteen superfeestelijk uit. Ingewikkeld is dat zeker niet: met een beetje voorbereiding en de juiste tips kan echt iedereen een fantastisch buiten-eet-feestje organiseren. Mensen denken altijd zo moeilijk over picknicken, maar dat hoeft helemaal niet! Dat wilde ik heel graag aan zoveel mogelijk mensen vertellen. Een picknickboek lag dus voor de hand.’

food en route
Beeld: Saskia Lelieveld (uit Food en Route)

‘Het boek staat vol tips en trucs om à la minute een superpicknick in elkaar te draaien en heerlijke recepten die in een wip klaar zijn. Lekkere madeleines, rabarber-rozenlimonade voor een gin-rabarber-tonic cocktail en de perfecte kippenboutjesmarinade, om maar eens wat te noemen. Koop een mooie picknickmand, leg de kleedjes klaar en vul de voorraadkasten. Zodra de zon schijnt, ben je klaar voor een buiten-eet-avontuur.’

En wat  is de allerbeste picknick-tip?
‘Geen stress, als koken je geen plezier geeft neem je gewoon een watermeloen mee. Altijd succes! En eten en drinken in één. Zorg daarnaast voor een voorraadje lekkere meeneemhapjes in je vriezer, voorraadkast en koeling zodat je altijd klaar bent voor een spontane picknick.’

Kun je ons een kijkje in jouw keuken geven?
‘Thuis in mijn kleine appartement koken we in het weekend vooral waar we trek in hebben. Vaak wordt ons menu gestuurd door testrecepten, cateringrestjes en foodstyling left-overs. Hapjes eten is in het weekend favoriet, samen met lang en copieus ontbijten. En ook koken mijn meisjes steeds vaker, dat is echt superluxe als je dat zelf net al de hele dag hebt staan doen. Lekkere lasagne, sushi, noodles, ze draaien er hun hand niet voor om. Opvoeding geslaagd!’

keuken charlotte
Beeld: Charlotte Fielmich, Charlotte’s keuken

Beeld: Charlotte’s keuken

Op 18 juni is het internationale picknickdag. Wat zijn jouw plannen?
‘Eigenlijk wat ik altijd doe, namelijk lekker eten en dan natuurlijk het liefst ergens buiten. Ik ben dol op het strand, dus het liefst picknick ik aan zee. Bij slecht weer picknick ik gewoon in de huiskamer, op een kleedje op de grond. En ik ga natuurlijk iedereen vertellen hoe leuk en makkelijk je een lekkere picknick in elkaar draait, zeker met behulp van mijn nieuwe boek!’

 

Food en Route