Kerstrecept: voorafjes

Wij wisten het natuurlijk al lang, maar sinds kort staat Mme Charlotte ook buiten de wereld van Snor bekend als bbq queen. In de zomer won haar en ons boek On Fire! de Gourmand Cookbook  Award voor beste bbq-boek ter wereld. Nu wordt ze uitgedaagd bij cook-offs, staat ze aanstaande weekend op het Allerhande kerstfestival en lunchte ze onlangs met de Koning en de Koningin! Allemaal omdat ze zo goed kan koken op een vuurtje. Speciaal voor de feestdagen schreef ze dit kerstrecept voor de voorafjes.

Openingsbeeld: Lotte Dirks,Green House

Hoe kun je de maaltijd beter beginnen dan met een tafel vol hapjes? Zo kan iedereen vast iets pakken en begin je al borrelend met eten. Je kunt alles zelf maken of iedereen iets mee laten nemen, maar je kunt ook gewoon lekkere dingen inkopen. Ik serveer graag vis vooraf met de kerst. Een paar oesters, wat garnalen of gerookte makreel waar ik een smeerbare rilette van maak. Heerlijk met lekker brood, al dan niet zelf gebakken, en zoute boter. En met ingemaakte groenten, die kun je al ver voor de kerst maken.

 

Ingemaakte groenten

 • zoetzuur van bietjes en/of pompoen
  6-8 rauwe bietjes geel of rood, 1 grote flespompoen
 • 250 ml Japanse rijstazijn; mirin*/ 250 ml gewone azijn
 • 500 g rietsuiker
 • theelepel zout
 • 1 theelepel korianderzaadjes
 • 1 gedroogd heel rood pepertje
 • brandschone potten

*Alleen gewone azijn kan ook, maar de mirin geeft een hele lekkere smaak aan je zoetzuur vind ik.

Maak je groenten schoon, schil ze, snijd de pompoen in blokjes, de rode bieten in plakjes en de gele bieten in reepjes. Let op, maak iedere groente apart in om verkleuren te voorkomen.

Breng de azijn in een pan met dikke bodem tegen de kook aan, roer de rietsuiker erdoor tot deze is opgelost. Schep nu de groenten met het zout, het pepertje en de korianderzaadjes erbij. Laat zachtjes zo’n 30 minuten tegen de kook aan staan. Bij dunne plakjes biet is 10 minuten genoeg, die zijn het lekkerst als ze nog een bite hebben. Schep alles in je superschone pot en laat met de deksel erop afkoelen. Je kunt de potten tot kerst bewaren, of proef na een paar dagen vast voor en maak nieuwe voor de kerst.

Tot openmaken bewaar je ze buiten de koeling, als ze open zijn erin. Haal alles er dan steeds uit met een schoon lepeltje!

kerstrecept
Beeld: Lotte Dirks, Green House

 

Makreelrilette

 • 1 hele gerookte makreel
 • 3 eetlepels lekkere mayonaise
 • sap van ½ citroen
 • 6-8 takjes kervel
 • boterhammen om toast van te maken

Maak de makreel schoon: haal de kop en vel eraf en verwijder het visvlees van de graatjes. Dit is een secuur werkje! Als je lui bent, kun je ook makreelfilets kopen.

Haal de makreel met een vork goed uit elkaar, vis de laatste graatjes eruit. Schep nu de mayonaise, het citroensap, royaal vers gemalen peper en zout naar smaak erdoor. Snijd de kervelblaadjes fijn. Serveer de makreel op warme toast en bestrooi vlak voor het serveren met kervel.

Voor de niet vis-eters kun je wat groentendips, notenpâté of humus toevoegen en voor de vleeseters wat mooie vleeswaren.

 

Mme Charlotte

Meer weten over Mme Charlotte?
Volg dan haar blog, facebook, twitter of instagram.