Kerstrecept: nagerecht

Speciaal voor de feestdagen schreef Mme Charlotte dit kerstrecept nagerecht: Amandel-sinaasappeltaart(jes) met kersen. Proefkoken maar!

Openingsbeeld: Lotte Dirks, Green House

Mijn favoriete kerstdessert is warm met – als het even kan – een scheutje drank. Een warme clafoutis met kersen en rum is bijvoorbeeld perfect. Maar dit dessert is niet last-minute klaar te maken, zeker niet aan het einde van een lange avond. En een traditionele clafoutis is nu eenmaal versgebakken het allerlekkerst. Omdat ik niemand dus met kerststress wil opzadelen, deel ik met jullie dit geweldige (toevallig ook nog glutenvrije) taartje met vers, rood fruit. Ik ben dol op de heerlijke, stroperige amarene kersen, gekonfijt uit een pot. En het is ook nog eens heel kerstig! Ook handig: deze taart kun je een dag van tevoren klaarmaken, dan is die stiekem ook nog lekkerder.

 

Amandel-sinaasappeltaart(jes) met kersen

Je kunt een grote taart bakken of 6-8 kleintjes

  • 200 gram amandelmeel
  • 100 gram fijne polenta
  • 200 gram zachte boter
  • 200 g rietsuiker
  • 3 eieren
  • zest van een sinaasappel

siroop

  • sap van 2 sinaasappels
  • 125 gram poedersuiker
  • optioneel een borrelglaasje donkere rum

Verwarm de oven voor op 180 °c. Roer het amandelmeel (dat kun je eenvoudig zelf maken door blanke amandelen fijn te malen in de keukenmachine), de polenta en een snufje zout door elkaar. Dit noemen we nu even voor het gemak het meel.

Klop in een andere kom de suiker en de boter door elkaar, schuimen hoeft niet. Roer er een schep meel doorheen, dan een ei, dan weer een flinke schep meel, weer een ei. Herhaal dit tot alles op is en je een mooi samenhangende massa hebt. Roer als laatste de fijngeraspte sinaasappelschil er door. Vet een grote of meerdere kleine bakvormpjes in met boter, bedek eventueel de bodem met een velletje bakpapier.

Bak de taart middenin de oven in 40 minuten gaar en goudbruin. De kleintje taartjes zijn in principe in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar.

Kook intussen het sinaasappelsap met de poedersuiker en de rum in tot een siroop. Prik wat gaatjes in de nog warme taart en schenk er siroop over tot dat deze verzadigd is.

Serveer met amarene kersen, feestelijk rood fruit, cranberry compote (kerstig) en room of mascarpone met wat vanille er door geklopt.

Eet smakelijk!

kerstrecept
Beeld: Lotte Dirks, Green House

Mme Charlotte

Meer weten over Mme Charlotte?
Volg dan haar blog, facebook, twitter of instagram.