Saskia van Vlinder&Vogel over Pocket Herbarium

Vorig jaar kwamen kunstenaar en illustrator Maartje van den Noort en ruimtelijk vormgever Saskia de Valk van Vlinder & Vogel op het idee om een boekje te maken waarin je mooie bloemen en bladeren kunt bewaren, die je vindt tijdens wandelingen door het bos of het park. Saskia had thuis veel droogbloemen tussen boeken liggen en vaasjes met ingedroogde bloemen staan, dus ze konden meteen aan de slag met het maken van het boek. Het resulteerde in het boek Pocket Herbarium, dat sinds een paar dagen in de winkel ligt. We spraken Saskia over dit prachtige boekje!

Wie ben je? Kun je wat vertellen over jezelf, je werk en dingen waar je van houdt?
‘Ik ben Saskia de Valk, geboren in 1970. Ik hou van mooie dingen, natuur en mijn dochters. Ik ben ruimtelijk 1-00vormgever en werk graag met natuurlijke materialen zoals bloemen, hout en papier. Ik bedenk graag mooie sferen. Ik heb een eigen bedrijfje genaamd Vlinder&Vogel, waar bloemen de hoofdrol spelen.’

Mirella SahetapyJPGFR
Fotografie: Mirella Sahetapy

Je bent eigenaar van ontwerpatelier Vlinder en Vogel en werkt veel met bloemen. Kun je wat vertellen over je bedrijf?
Vlinder&Vogel is een klein bedrijfje, dat met de seizoen mee werkt. Ik werk in opdracht en maak bloemenbeelden op locatie. Het gaat van bloemenwerken voor bijzondere of dagelijkse gelegenheden, gewoon voor de schoonheid, tot boeketten voor bruiloften en andere feesten of als troost bij een afscheid. In de winter maak ik veel verstild werk met takken en bloemen uit Hollandse kassen. In de lente zie ik graag het eerst lentegroen; pril en zacht. In de zomer en vooral de nazomer ga ik voor allerlei bonte kleuren. Het liefst werk ik met bloemen van dichtbij, gekweekt met een eco-keurmerk. Ik heb geen eigen winkel en koop zodoende heel beperkt in en laat me erg leiden door wat er op het moment buiten te krijgen is. Het liefst pluk ik verwaaide lange bloemen zelf. Ik kom graag in pluktuinen en word erg blij van het urban green, wat nu veel te zien is in de grote steden. Ik hou van zachte tinten, zoals bij de plant heemst, het blad is als fluweel en de bloem lijkt heel teer roze. Ik kan ook vallen voor geurende rozen, maar ik pas wel op voor hun doornen, dat is net als liefde, dat doet ook soms zeer.’

Vlinder en VogelVlinder en Vogel

Kun je een voorbeeld geven van een opdracht die je is bijgebleven?
‘Het was een droom van mij om voor twee maanden een pop-up winkel te hebben met bloemen en producten. In 2013 werd die droom werkelijkheid. Het was een hele ervaring met veel nieuwe ontmoetingen met jonge en oudere bezoekers, opdrachten voor een bruiloft en een begrafenis, stylisten en fotografen die langskwamen, toeristen die foto’s maakten en de producten meenamen over de hele wereld. Een andere opdracht die ik erg bijzonder vond was dat ik de bloemen on-stage mocht verzorgen als onderdeel van het toneelbeeld voor Orfeo van Monteverdi bij het Nationale Ballet. Het moest weelderig en toch gestileerd zijn. Een hele leuke opdracht en een eer om te doen!’

Vlinder en Vogel pop-up storeVlinder en Vogel pop-up store
Een tijdelijke winkel was een van Saskia’s dromen. In 2013 had ze twee maanden een pop-up store in de buurt van het Waterlooplein in Amsterdam, waar iedereen – van toerist, Amsterdammer tot stylist  – terecht kon. Fotografie: Jitske Hagens

Samen met Maartje van den Noort is het idee ontstaan voor het Pocket Herbarium, een boekje dat je bij je kunt steken als je gaat wandelen en waarin je mooie herinneringen in de vorm van bloemen en planten kunt bewaren. Het boek is vanaf nu te koop. Gefeliciteerd!
‘Dank je, het was een heel proces. Door de jaren heen heb ik allerlei bloemen bewaard en verzameld. Sommige blijven achter in mijn atelier, geknakt of blijven over, deze stop ik in vaasjes en dan drogen ze langzaam in. Andere bloemen heb ik geplukt op reis en heb ik in boekjes gelegd. Omdat bloemen en de mooie momenten zo vergankelijk zijn, wil je deze koesteren. Zo ontstond het idee om samen met Maartje een plan uit te werken, om bloemen en mooie momenten te kunnen bewaren. Maartje kan prachtig illustreren en we houden allebei veel van de natuur en de kleine dingen om ons heen. We zijn met een voorstel naar uitgeverij Snor gestapt, Claudette en Annemarieke waren meteen enthousiast en een half jaar later was er het Pocket Herbarium!’

De making of Pocket HerbariumDe making of Pocket HerbariumSaskia: ‘Deze foto heb ik met fotograaf Jitske Hagens gemaakt. We hebben een paar jaar gelden een dag in mijn atelier gewerkt met allerlei bloemen-stills. Hier zie je het begin idee van het pocket herbarium. Zo’n beeld ontstaat gewoon in mijn atelier als ik bezig ben. Het is een boek met theaterteksten van Shakespeare opgeslagen bij een passage van Ophelia. Ik had het boek in mijn atelier liggen en toevallig gebruikt als pers voor bloemen. Voor de foto had ik het boek opengeslagen en er nog wat gedroogde bloemen bijgelegd omdat het zo’n mooi beeld was.  Toen ik later nog eens goed keek, zag ik dat het de passage was waar Ophelia bloemen plukte. Ik vind het heel poëtische als de dingen zo samenkomen, dat maakt een beeld kloppend voor mij. Met dank aan Jitske die dat zo mooi kan vastleggen!’ Fotografie: Jitske Hagens

Hoe was het samenwerken met Maartje?
‘We hadden beide geen ervaring met het maken van een boek, dus we moesten wel het wiel opnieuw uitvinden. Maartje en ik zijn bijvoorbeeld samen een dag het grafisch werkcentrum ingedoken om aan de cover van het boek te werken. We hebben de naam ‘pocket herbarium’ in typografie gezet met behulp van drukletters. We houden van de sfeer van drukletters en we wilden de vormgever van het boek een idee geven van wat wij mooi vinden. Voor ons was het ook een manier om een gevoel te krijgen bij het maken van een boek. Het is heerlijk om daar te klooien met papier en inkt en even niet achter je computer te zitten! Omdat we allebei al erg veel materiaal hadden voor het boek, zoals tekeningen, foto’s en gedroogde bloemetjes, was het uiteindelijk vooral keuzes maken. Uitgeverij Snor en de vormgever hebben hier natuurlijk een grote rol ingespeeld.’

Saskia en Maartje in het Grafisch Werkcentrum
Pocket Herbarium
Fotografie: Maartje van den Noort

Op welke plek in de natuur ben jij te vinden als je niet aan het werk bent?
‘Hmm dan ben ik in mijn volkstuintje te vinden, die ik al 10 jaar heb, maar elk seizoen voelt weer als een nieuw begin. En ik hou van lange wandelingen door bossen, duinen en weilanden met lekker dingetjes mee en een pocket herbarium om je vondsten te bewaren.’

========================================

Nieuwsgierig geworden naar Pocket Herbarium?
Pocket Herbarium is hier te koop voor 14,95 euro. 

Maartje van den Noort interviewden we eerder over Pocket Herbarium. Het interview met haar is hier te vinden.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.