Koken met Mme Charlotte: Pittige Rabarberchutney

Elke woensdag deelt kok, receptenschrijfster en (food)styliste Mme Charlotte een bijzonder gerecht met ons. Deze week: rabarber!

BEELD: SASKIA LELIEVELD (barbecue) TEKST EN RECEPT: CHARLOTTE FIELMICH

Jaaaaa! Het rabarberseizoen is er weer. Ik ben dol op deze prachtige roze stengels. Al sinds de start van het seizoen probeer ik iedere week een nieuwe rabarbertaart te bakken. Die serveer ik iedere zaterdag in mijn havenrestaurantje aan de Sloterplas.

Maar: ook op de BBQ kan ik wel iets met de roze stengels. Kort roosteren en dan omscheppen met een dressing van honing met citroensap, mosterd en olijfolie. Of met verse dragonblaadjes en geroosterde hazelnoten als een salade. Of….

geroosterd vlees met pittige rabarberchutney

Barbecue Saskia LelieveldINGREDIËNTEN

+ 2 el zonnebloemolie
+ 1 rode ui, fijngesneden
+ 1 rode peper, in ringetjes
+ 2 zure appels, geschild en in blokjes
+ 2 flinke scheppen rietsuiker
+ snufje zout
+ 1 steranijs
+ 1 tl korianderzaadjes
+ 2 rabarberstengels, in stukjes

Verhit de olie in een pan en fruit de ui met de peper erin, laat zachtjes garen. Wanneer de ui glazig ziet, schep dan de appel, de suiker, het zout, de anijs en de korianderzaadjes erbij. Laat even zachtjes koken – als het te droog wordt, doe er dan een scheut water bij. Schep, als de stukjes appel zacht worden, na een minuut of 5 de rabarber erdoor. Laat opwarmen en draai dan direct het vuur uit. Laat het samen afkoelen: zo wordt het geen moes maar blijven het blokjes met een bite. Lekker met geroosterd varkensvlees.

Lapjes varkensprocureur vind ik het lekkerst. Laat je slager plakken van ongeveer 2 centimeter dik afsnijden (met bot is dit vlees een schouderkarbonade) en wrijf ze even in met Chinees 5-spice poeder en wat extra zout. Dun bestrijken met olie en eerst goed heet roosteren, bruin en krokant. Laat ze dan op een minder heet deel van de barbecue goed gaar worden. Serveer met de rabarberchutney en verse ringetjes bosui.

Maar ook dikke plakken aubergine, dun bestreken met een misodressing (2 el olie, 2 el miso en 1 el citroensap) zijn superlekker met deze rabarberchutney. Kook dan gelijk met wat rietsuiker en water een paar in stukjes gesneden stengels tot een lekkere rabarbersiroop. Ik voeg graag een klein scheutje rozenwater toe voor de finishing touch (wel even zeven). Bewaar je siroop in een schone fles. Lekker als limonade, over je ijs of in een mooie roze voorjaars gin-tonic.

ZIN GEKREGEN OM ZELF AAN DE SLAG TE GAAN? MME CHARLOTTE’S GROTE BARBECUEBOEK ON FIRE! IS GENOMINEERD ALS BESTE BARBECUEBOEK TER WERELD. HAAR TWEEDE EN ZOMERSE BARBECUEBOEK KOKEN OP EEN VUURTJE VERSCHEEN ONLANGS BIJ UITGEVERIJ SNOR.