Snorfestival: Interview Danibal

Gloednieuw aan ons Snorfestival programma toegevoegd: Danibal met zijn mondharp. Zijn wat? Dat vroegen wij ons ook af. Duss besloten we hem aan zijn snor te trekken! Leer zondag hoe je zelf zulke kekke geluiden kunt maken.

Vertel, wie ben jij?
”Ik ben Danibal,  actief als cartoonist en muzikant. Ik zing in de band Dial Prisko en ben daarnaast bezig met allerlei improvisatieprojecten waaronder het excentrieke duo Heug en mijn soloperformances met stem en mondharp.” 

Een mondharp?!
”De mondharp is een boventoon-instrument. Je houdt hem tegen je tanden en plukt aan het veertje. Het is een soort synthesizer uit de oertijd, in principe heeft elke mondharp één grondtoon en door je mondholte groter en kleiner te maken ontlok je er allerlei tonen en klanken aan. Met wat toewijding kun je naast ritmische muziek ook behoorlijke melodieën mee spelen.”

Wanneer ben je begonnen met spelen?
In 1999 ontdekte ik de boventoonzang. Het is heel speciaal stemgebruik, waarbij naast de grondtoon tegelijkertijd hoge fluittonen hoorbaar worden, je zingt feitelijk tweestemmig. Dat wilde ik ook kunnen! Terwijl ik deze boventoonmuziek onderzocht — voornamelijk via geleende CD’s van de mediatheek — kwam ik de buitenaardse klanken van de mondharp tegen. Toen begon het vrijwel meteen. Ik kocht mijn eerste goedkope mondharp, speurde op allerlei obscure internetfora en korte tijd later vond ik de eerste goede mondharpen uit Hongarije. Vanaf dat moment trad ik steeds vaker op met mijn toen nog bescheiden verzameling. Ik deed in 2002 voor het eerst mee aan een internationaal mondharpfestival in Noorwegen, waarop nog een aantal zouden volgen. Kortom, er zat een hele wereld achter met een levendige internationale uitwisseling van muzikanten en onderzoekers.”

Leuk! Wat is het meest bijzondere dat je ermee hebt meegemaakt?
”Moeilijk kiezen hoor. De mondharpreis naar Moskou was erg leuk. Er is een kleine mini-docu van gemaakt. Daarnaast heb ik heb mogen bijdragen aan de filmmuziek van de film Aanmodderfakker.” 

Mini-docu mondharpreis naar Moskou (Gerben Schmidt)

Wat kunnen mensen in jouw workshop verwachten?
”A minute to learn, a lifetime to master. 😉 De meeste mensen kunnen al vrij snel geluidjes maken. Op zich is dat al heel geinig. Maar natuurlijk gaan we iets verder, ik leer je een aantal technieken en we gaan kijken of we er ook daadwerkeelijk liedjes mee kunnen spelen.”

Heb je naast het Snorfestival nog leuke dingen op de planning staan? 
”Ik ben net terug van een week in de Torenkamer van het cultuurprogramma Opium op 4. In een monumentaal pand in het Vondelpark mocht ik een week aan een album werken. Ik ben er nog niet maar ik ben met ruim 7 nummers is het al een stuk concreter. Kortom er is een release op komst met eigengereide muziek met jodels, mondharpgrooves en boventonen. Wil je op de hoogte blijven, kijk dan op www.danibal.nl

Snorfestival
Heb je nog geen ticket voor het Snorfestival 20 september op Kampeerterrein de Lievelinge in Vuren? Dat kun je hier bestellen. Prijs: Normaal €10,-*, Kind vanaf 6 jaar €5,-* en Familie €25,-* (2 volwassenen en 2 kinderen).

Snorfestival ilse weisfelt cactus

* In de voorverkoop komt er €1,25 bij aan servicekosten. Genoemde prijzen zijn exclusief optionele annuleringsverzekering.