Recept: Paddenstoelenpaté met truffel en walnoot

Deze week hebben we een extra bijzonder recept, namelijk uit ons gloednieuwe Snor-boek Proef de Liefde. In dit zinnenprikkelende en hartverwarmende boek van stylist Anya van de Wetering (o.a. van de prijswinnende Soepkalender) staan 52 verleidelijke gerechten om je lief telkens weer mee te veroveren. Dus lief erbij, en samen genieten van deze Paddenstoelenpaté met truffel en walnoot. Het recept en de foodstyling is van Anne Fleur Sanders en de foto van Arjan Benning.

Benodigdheden:
100 g bruine linzen // 2 takjes verse tijm // zout // 50 g walnoten // olijfolie // 1 ui, gesnipperd // 1 grote teen knoflook fijngehakt // 230 g gemengde paddenstoelen, in gelijke stukken gesneden // 3 el medium dry sherry // 2 el olijfolie extra vierge // 1 el truffelolie (let op de concentratie, soms is zelfs een druppel al genoeg…) // tl versgemalen zwarte peper // 1 el balsamicoazijn // 100 g kastanjechampignons // extra takjes tijm

Bereidingswijze:

Was de linzen en doe ze in een steelpannetje. Vul aan met water tot ongeveer 3 cm boven de linzen. Breng aan de kook en zet het vuur heel laag zodat de linzen langzaam gaar koken in ongeveer 20 minuten. Wanneer ze gaar zijn, haal je de pan van het vuur en voeg je de takjes tijm toe met een flinke snuf zout. Roer, dek af en laat zeker 30 minuten staan. Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze licht van kleur veranderen en heerlijk ruiken. Laat ze afkoelen.

Bak in een grote koekenpan de gesnipperde ui in een eetlepel olijfolie, voeg wat zout toe en bak op laag vuur glazig in een minuut of 8. Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee. Voeg de paddenstoelen toe en vermeng met de uien en de knoflook. Bak tot ze hun vocht hebben losgelaten en dit is verdampt (ongeveer 10 minuten). Voeg de sherry toe en bak tot deze gedeeltelijk is verdampt.

Hak ondertussen de geroosterde (en afgekoelde) walnoten fijn in een keukenmachine. Voeg het paddenstoelen mengselcover proef de liefde kamer465 toe en pulse een aantal keer. Giet de linzen af, verwijder de tijmtakjes en voeg de linzen toe aan de paddenstoelen in de keuken machine. Hak samen met de olijfolie, truffelolie, snufje zout, de zwarte peper en azijn tot een egale substantie. Het moet er ongeveer uitzien als pinda kaas met stukjes noot. Bekleed een paté of cakevorm met huishoudfolie en vet licht in met wat olijfolie. Snijd de kastanjechampignons in flinterdunne plakjes en bekleed hier de wanden van de vorm mee. Ris wat verse tijm van het takje en druk tussen de plakjes champignon. Giet de paté voorzichtig in de vorm en zorg dat de plakjes champignons goed blijven zitten tegen de wand van de vorm. Druk goed aan, dek af met folie en zet koud weg. Laat een aantal uur opstijven en stort de paté uit de vorm. Trek heel voorzichtig het huishoudfolie weg.
Serveer met vers knapperig brood en eventueel wat groene salade.

Proeft het naar meer? Je kunt Proef de Liefde hier bestellen.

Dit bericht is gepost in Kook. Bookmark de link.