Waarom Extreem beleggen een Award verdient

 

Extreem beleggen is genomineerd voor de Gourmand Cookbook Awards in de categorie ‘Innovative’.

Nederlanders zijn de lachertjes van de lunchcultuur. Fransen en Italianen, ze ridiculiseren onze bolletjes kaas en worst al sinds mensenheugenis. En terecht, want veel kleurlozer wordt het niet.

Snor Timo Pisart-2
Foto: Timo Pisart / Openingsfoto: Matthijs Schippers

Maar de Middeleeuwen van de Nederlandse lunch zijn voorbij. Sinds enige tijd is er een beweging actief die het Hollandse bammetje voorgoed naar de geschiedenisboeken verwijst, de Nederlandse lunch herdefinieert en weer op de internationale menukaart zet. De leden van deze stroming noemen zichzelf Extreme Beleggers.

 

“Innovative books surprise nearly every year in the Netherlands. This one is really creative. Congratulations”
Edouard Cointreau, President of the Jury – Gourmand World Cookbook Awards


De beweging ontstond omstreeks 2010 in de ondernemersenclave Villa Hendrik aan de Amstel te Amsterdam. Tijdens de gezamenlijke lunch werden bouwsels van boterhammen gefabriceerd die de titel ‘Extreem Belegd’ dik verdienden. Wat te denken van de combinatie wit brood, pindakaas, sambal, twee centimeter (nooit minder) dikke plakken leverworst (Euroshopper), afgetopt met flinterdunne plakjes ‘gummy’ van het wekelijkse kiloblok kaas? Of van een extreem gezond linksdraaiend zemelenbrood met bioboter, vers gevangen zalm en zaden uit eigen tuin? Een genot om naar te kijken, en het smaakte nog goed ook.

 

Toppiedejoppie_ExtreemBeleggen
Probeer Toppie de Joppie: een match made in heaven

 

En wat blijkt: we zijn met velen. Vrienden, familieleden, vage kennissen; stuk voor stuk zijn ze in het geheim al jaren lid van de Club van Extreme Beleggers. Met liefde delen ze in dit boek hun extreme recepten – van melkvellen op wit brood tot Patatje Joppie-chips met perzikjam – om het vreugdeloze sneetje definitief achter ons te laten en vorm te geven aan een nieuwe, unieke lunchtraditie.

Extreme Beleggers, het is tijd voor een revolutie.

Matthijs Schippers, Caspar Wijers & Jasper Henderson

Extreem Beleggen