Interview met Marijke Buurlage, illustrator van ‘Me Myself and I’

Snorboeken staan bekend om hun mooie illustraties en vormgeving. Zo ook Snors spiksplinternieuwe bestseller-to-be ‘Me Myself and I’ van Sigrid Leerink. Illustrator Marijke Buurlage maakte vanuit haar omgebouwde slaapkamer in Leeuwarden de mooiste illustraties voor dit boek. Jezelf leren kennen was nog nooit zo leuk. Tijd om de maker achter die mooie illustraties te leren kennen. Wie is Marijke en hoe is het om fulltime illustrator te zijn? Lees het in dit interview.

Picture3

Wie ben je?
Hoi! Ik ben Marijke Buurlage, 29 jaar en woon in een klein dorpje in Friesland samen met mijn vriend, onze dochter en twee katten Puk en Flip. Ik werk sinds 2013 als fulltime illustrator vanuit mijn studio (lees: een omgebouwde slaapkamer). De laatste tijd werk ik aan (prenten-)boekillustraties en verpakkingsontwerpen. Daarnaast heb ik een Etsy Shop waarin ik mijn eigen geïllustreerde hebbedingetjes verkoop zoals posters, kaarten, pins, washi tape en baby- en kinderspullen

Marijke Buurlage illustrator van het boek "Me Myself and I'
Marijke Buurlage – illustrator

Hoe maak je je illustraties?
Ik teken mijn illustraties eerst op papier met zwarte inkt. Vervolgens scan ik de tekeningen en kleur ze digitaal in. De illustraties blijven speels door het handgetekende karakter, maar ik heb ook de luxe van digitaal nabewerken. Een hele fijne combi!

Outlines
Outlines gemaakt met inkt door Marijke Buurlage

Hoe heb je je stijl gevonden?
Op de kunstacademie moest ik veel met verfstiften werken. Superhandig wanneer je graag tekent als je op pad bent en houdt van fel kleurgebruik. Daarna ben ik gaan zeefdrukken, waarbij je illustraties in lagen op moet bouwen. Deze techniek van illustraties opbouwen gebruik ik nog steeds, maar ik heb al heel lang geen zeefdruk meer aangeraakt. Je eigen stijl vinden is een proces waarbij je moet experimenteren en dan komt het vanzelf.  

Afbeelding uit het boek Me Myself and I
Pagina uit ‘Me Myself and I’ geillustreerd door Marijke Buurlage

Je hebt voor Snor het boek ‘Me Myself and I’ geïllustreerd. Hoe ging je te werk?
Het was super tof om aan dit boek te werken. Eerst kreeg ik van Snor de concept tekst en lay-out van het boek en toen heb ik per hoofdstuk de illustraties uitgewerkt. Een heel project! Ik heb meer dan 50 illustraties gemaakt. Het was ontzettend leuk en ik ben erg trots op het eindresultaat.

Afbeelding van slapen meisje uit het boek Me Myself and I
Afbeelding uit ‘Me Myself and I’ van Sigrid Leerink. Geïllustreerd door Marijke Buurlage

Heb je een favoriet illustratie uit ‘Me Myself and I’?
Ik heb er zelfs twee! De acht stoelen en de twaalf sterrenbeelden. Ik vind het altijd tof om series illustraties te maken. De stoelen en sterrenbeelden waren daar perfect voor. Ze zijn eenvoudig, maar toch speels.

sterrenbeeld
Illustratie met sterrenbeelden uit ‘Me Myself and I’ van Sigrid Leerink. Illustratie door Marijke Buurlage

Heb je ook een testje uit het boek gedaan? Klopte het een beetje?
Uiteraard. De stoelentest klopte perfect. Daar staat bij dat ik onvoorspelbaar ben en dat mensen mij waarderen om mijn originaliteit. Dat klopt wel. Bij mijn tweede favoriet, de bloemetjesstoel, staat dat je weet wat je sterke en zwakke kanten zijn en dat je soms best onzeker kan zijn. Dat klopt ook helemaal! De testjes zijn zeer vermakelijk om te doen.

stoelen
Afbeelding van stoelen uit ‘Me Myself and I’ van Sigrid Leerink. Illustratie door Marijke Buurlage

Je hebt voor Snor ook ‘Pocket Surfboek’ geillustreerd. Bevalt de samenwerking?
Samenwerken met Uitgeverij Snor is een feestje! De Snorren zijn ontzettend leuk en lief, soms een beetje chaotisch, maar dat ben ik zelf ook. Ik kan al mijn creativiteit kwijt in de illustraties omdat de dames niks afkaderen. Ze vertrouwen mij en dat helpt bij het creatieve proces.

Afbeelding uit een surfboek, gemaakt door Marijke Buurlage
Illustratie door Marijke Buurlage uit ‘Pocket Surfboek’

Pocket Surfboek’ en ‘Me, myself and I’ zijn verkrijgbaar in onze webshop