Pruimenchutney

rian nix

Wat was het leuk om haar bij het Snorfestival te hebben: De immer goedgemutste Rian Nix, auteur van zelfingemaakt. Op een warmhoudplaatje, met wat potten, pannen, fruit en een vriendin liet ze vriend en vijand zien hoe dat nou toch moet, dat inmaken. Voor iedereen voor wie dat te snel ging of die haar gemist heeft; een langzame leesversie uit het boek. En omdat de pruimen nu als eieren zo groot zijn, kiezen we natuurlijk voor een recept van de pruimenchutney. Heerlijk bij bijvoorbeeld kippenpootjes van de BBQ. En voor dat recept hebben we dan weer een ander boek …

Zelfgeoogst

 • 1000 gram stevige rijpe pruimen
 • 1000 gram zachte zure appels

Uit het keukenkastje

 • 500 gram uien
 • 2 knoflooktenen
 • ca. 5 cm verse gember
 • 1 eetlepel mosterdzaad
 • 1 eetlepel zout

Uit de winkel

 • 500 ml rode wijnazijn
 • 500 gram lichtbruine basterdsuiker

Extra nodig

 • 5 à 6 lege potten
 • rasp

Zo maak je het

Schil de appels, maak de pruimen schoon en haal de pitten eruit. Snijd pruimen en appels in stukken en de uien in dunne ringen. Schil en rasp de gember, knijp de knoflook in een pers. Meng in een grote pan: pruimen, appels, uien, knoflook, gember, mosterdzaad en zout. Verwarm het mengsel op een laag vuur, laat het een half uurtje  sudderen totdat alles zacht is. Voeg de azijn en bruine suiker toe en laat dit 30 tot 45 minuten staan op een laag vuur om in te dikken. Controleer of het al voldoende is ingedikt door een beetje te laten afkoelen op een theelepeltje. Schep de chutney in warme, goed schoongemaakte potten en sluit ze af met een schroefdeksel. Bewaar ze op een koele donkere plaats. Na openen in de koelkast bewaren.

 

pruimenchutney kopie