Make Your Own!

Natuurlijk kun je alledaagse (voedings)middelen zoals kaas, mosterd en appelstroop bij de supermarkt kopen, maar het is ook heel leuk én duurzaam om ze zelf te maken. En je wordt er nog gelukkig van ook. Dat kunnen Annemarieke Piers en Claudette Halkes in ieder geval beamen. Hoe je yoghurt maakt, walnotenolie perst, gezellig een varkentje houdt en nog veel meer, vind je in het aanstekelijk geschreven boek Make Your Own. De vormgeving is van Studio Boot.

Pages from MakeYourOwn BW LR 2
Zelf yoghurt maken in a split second
Waarom dit boek?

Zou jij kunnen overleven op een onbewoond eiland? Weet jij hoe je een kip slacht? Weet je wat je allemaal kunt doen met wol van een schaap? Met melk van een geit? Kun je zelf kaas maken? Olie persen? Boter maken? Nee? Annemarieke en Claudette een tijdje geleden ook niet. En dat vonden ze op een gegeven moment best stom. Zonder na te denken, wordt er vanalles gekocht in de winkel op de hoek. Dat is toch best gek. Dat je je omringt met spullen waarvan je de herkomst niet weet, en niet weet wat er allemaal mee gebeurt voordat het in jouw huis of mond belandt.

Van daaruit begon hun ontdekkingstocht; worst maken, olie persen, wol spinnen. Er is zoveel dat je zelf kunt maken. En bovendien: als je dingen zelf maakt, heb je veel meer waardering voor hetgeen je koopt. ‘Je leven wordt er zoveel rijker en leuker van!’

Funfact: het boek zou eerst Boeren voor Beginners heten

Make Your OwnMake your Own begint met een deel over zelf boeren, ook in de stad. Want om te kunnen moestuinieren heb je geen grote tuin nodig, het kan al op een vierkante meter. Met de oogst uit je moestuin maak je onder andere je eigen jam, likeur, pesto, olie en ketchup. Ook al heb je geen koe in je eigen weiland staan, die boter of yoghurt maken kan wel, want die wol hoeft niet per se van je eigen schaap te komen, die kun je spinnen van wol die je bij de kinderboerderij hebt opgehaald.

Makkelijk is het zeker niet om je eigen spullen te produceren. Ook zeker niet altijd goedkoop. Maar leuk is het wel! En ook al lukt het niet om alles zelf te maken, je weet na het lezen van het boek – en wat dingen te proberen – wel hoe het werkt. Alleen al daardoor krijg je ontzag voor producten die anderen hebben gemaakt. Je wordt je bewuster van de herkomst van producten en bent minder geneigd veel weg te gooien als je weet wat het tijd en moeite het heeft gekocht om te produceren. Uit onderzoek (Richard Sennett) blijkt dat het maken van concrete voorwerpen de mens meer voldoening geeft en gelukkiger maakt dan de taken die bij een gemiddelde kantoorbaan komen kijken.

Funfact: Annemarieke Piers en Claudette Halkes vormen samen de directie van Uitgeverij Snor, die ze hebben opgericht in 2006

MakeYourOwn_BierBrouwen
Maak indruk met je zelfgebrouwen biertje

Maak deze zomer indruk op je vrienden met je zelfgebrouwen bier. Het vergt in het begin misschien wat tijd en het kost wat om goede spullen aan te schaffen, maar dan heb je ook wat! Gebruik de aanwijzingen hierboven uit het boek Make Your Own. Voor de benodigdheden kun je onder andere terecht bij de Brouwmarkt.

[su_button url=”https://www.dewereldvansnor.nl/winkel/make-your-own/” target=”blank” background=”#d12812″ icon=”icon: map-marker”]Koop hier Make Your Own[/su_button]

Lees ook het artikel in het AD!
Beeld: Desirée Schippers
Beeld: Desirée Schippers