Koken met Mme Charlotte: Krokante bloemkoolroosjes met tahini dip

Elke woensdag deelt kok, receptenschrijfster en (food)styliste Mme Charlotte een bijzonder gerecht met ons. Deze week: bloemkool! En dan een keertje niet met aardappels en een stukje vlees…

Beeld: Saskia Lelieveld (Charlotte), Pinterest (bloemkool) Tekst en recept: Charlotte Fielmich

Bloemkool – of chou fleur in het mooie Frans – heb ik vroeger leren eten met een bloemig papje, nèt iets te gaar gekookt. Dat is nog steeds verzoek nummer één wanneer oma op mijn mademoiselles komt passen. Mét worst en aardappels, want zoiets maakt deze mama nooit.

Maar er kan nog zoveel meer! We slachten zo’n kooltje minstens één keer per week. Gepureerd in een soepje met wat bouillon en een scheutje melk. Of geïnspireerd op Mr. Oliver’s mac & cheese met bloemkool. Zo supersimpel! Kook daarvoor de bloemkool in kleine stukjes mee met niet al te grote pasta. Dan gaar-afgieten en met de pureestamper nog even grofweg door de pan. Bakje zure room of een flinke schep volvette Turkse yoghurt, flinke hand pittige kaas en wat versgemalen peper erdoor. Voor de vorm nog wat fijngesneden peterselie erover. Supervoer!

Van bloemkool, trouwens, worden ook pizzabodems gemaakt tegenwoordig. Lekker… maar wat een gedoe! Afgelopen vrijdag maakte ik juist een hele simpele (en fijne!) salade voor bij ons BBQ-diner. Mét bloemkool, natuurlijk.

Krokante bloemkoolroosjes met tahini dip

groenten-snijden-Charlotte

INGREDIËNTEN

Voor de salade
+ 1 bloemkool, in roosjes gesneden
+ 2 el olijfolie
+ snufje grof zeezout
+ snufje verse peper
+ klein beetje citroensap
+ handje amandelschaafsel
+ 2 handjes bladpeterselie, grof gesneden

Voor de dip
+ 2 flinke eetlepels tahini
+ citroensap, van 2 citroenen
+ flinke scheut olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes, verdeel ze over een grote bakplaat bedenkt met bakpapier. Besprenkelen met olijfolie en royaal bestrooien met grof zeezout (Maldon of fleur de sel). Laat zeker zo’n 15 minuten roosteren, tot je de bloemkool goed ruikt en hij net niet té bruin is. Haal uit de oven en sprenkel er nu een beetje citroensap overheen, maal er wat verse peper over en laat samen afkoelen.

Rooster een handje amandelschaafsel goudbruin.

Roer voor de saus 2 flinke eetlepels tahini los met het sap van 2 citroenen en een scheut lekkere olijfolie.

Schik de bloemkoolroosjes op een grote schaal. Schep om met 2 handen grofgesneden bladpeterselieblaadjes en strooi dan de amandelen erover. Serveer de dip er in een schaaltje bij. Ik had deze salade bedacht als bijgerecht, maar al bloemkoolroosjes dippend in de tahini bij de ontvangst borrel was de schaal al bijna leeg.

Zin gekregen om zelf aan de slag te gaan? Mme Charlotte’s grote barbecueboek on fire! is genomineerd als beste barbecueboek ter wereld. Haar tweede en zomerse barbecueboek koken op een vuurtje verscheen onlangs bij Uitgeverij Snor.