Koken met Mme Charlotte: Zoetzuur

Elke week deelt kok, receptenschrijfster en (food)styliste Mme Charlotte een bijzonder gerecht met ons. Deze keer: huisgemaakt zoetzuur!

BEELD: SASKIA LELIEVELD (Zoetzuur on fire!), Charlotte fielmich (zoetzuur) TEKST EN RECEPT: CHARLOTTE FIELMICH

Niets zo lekker bij de BBQ als huisgemaakt zoetzuur. Bovendien is er geen lekkerder of eenvoudiger manier om de gemiddelde maaltijd op te leuken dan met een potje piccalilly, zilveruitjes of van die kleine zure augurkjes. In On Fire staat al een heel lekker zoetzuur-recept met Japanse rijstazijn en rietsuiker.

Zoetzuur_OnFire

Nu had ik op mijn favoriete Pinterest al prachtige plaatjes gezien van zoetzuur met radijsjes. Tijdens het allereerste grote BBQ-diner aan de Sloterplas besloot ik dat  dan ook te gaan maken.

Zoetzuur met radijsjes

Zoetzuur_Charlotte

INGREDIËNTEN (voor ongeveer 300 ml zoetzuur)

+ Witte azijn
+ Witte kristalsuiker (1 goeie schep per 100 ml azijn)
+ Snufje zout
+ 1 theelepel korianderzaad
+ 1 groene peper, in stukjes (zaadjes verwijderen)
+ 3 rode uien, in grove stukken
+ 2 flinke handen radijzen, in stukken (groen verwijderen)

Let op: De hoeveelheid azijn die je gebruikt hangt een beetje af van de pot waar je het in gaat bewaren. Hou vooral in de gaten dat je voor een volle pot van 300 ml geen 300 ml azijn hoeft te bereiden: je doet de groenten er immers óók nog bij! 

Ik heb een mooie grote pot schoongeboend. Om de prachtige roze kleur van de radijsjes te behouden, kies ik deze keer voor neutrale witte azijn en witte kristalsuiker. Breng de azijn tegen de kook aan. Per 100 ml azijn een snufje zout een flinke lepel suiker. Roeren tot alle suiker is opgelost.

Als je azijnmengsel gaat koken, draai dan het vuur uit en doe de groenten erbij. Vul de pot(ten) met het hete mengsel en laat afkoelen. Zodra het zuur is afgekoeld kun je het serveren. Het prachtige roze zoetzuur is trouwens ook heel erg lekker bij dat buikspek van een paar weken geleden!

Binnenkort maak ik nog een andere versie zoetzuur met ananas, komkommer er rode pepers. Mmmm…

 

ZIN GEKREGEN OM ZELF AAN DE SLAG TE GAAN? MME CHARLOTTE’S GROTE BARBECUEBOEK ON FIRE! IS GENOMINEERD ALS BESTE BARBECUEBOEK TER WERELD. HAAR TWEEDE EN ZOMERSE BARBECUEBOEK KOKEN OP EEN VUURTJE VERSCHEEN ONLANGS BIJ UITGEVERIJ SNOR.