Koken met Mme Charlotte: aubergine met miso maaltijdsalade

Elke week deelt kok, receptenschrijfster en (food)styliste Mme Charlotte een bijzonder gerecht met ons. Deze keer: aubergine met miso maaltijdsalade!

BEELD, tekst en recept:  Charlotte fielmich

Wij houden wel van Azië, en Azië houdt van ons, althans, China houdt van ons. Daarom vertrekken we deze week ook naar Yantai, om daar hopelijk de prijs in de wacht te slepen voor het beste barbecue ter wereld: On Fire!. Maar nu staat een Japans recept op het menu. Miso is daar namelijk een veelgebruikt ingrediënt; een gefermenteerde pasta van rijst, sojabonen of gerst.

Misschien ken je het al? Als je sushi gaat eten, is de kans groot dat je een kommetjes misosoep wordt aangeboden met wat reepjes zeewier en zachte tofu. Die miso is een geweldige smaakmaker. Mijn natuurwinkel verkoopt een geweldige miso van zilvervliesrijst. Die maakt – royaal door een dressing geklopt – zelfs van de meest muffige, doorgekookte broccoli een delicatesse. (te gaar gekookte broccoli is één van de dingen die ik overigens het liefste NIET eet, behalve met miso).

Miso

Nu volg ik trouw Donna Hay op instagram, haar zou ik wel willen worden als ik later groot ben. En ze mijmert nu al weken over ‘miso-glazed eggplant’; prachtige gelakte repen aubergine, liefst in combinatie met prachtige paarse Thaise basilicum. Natuurlijk heb ik die aubergines uitgeprobeerd en naar verwachting is de miso-aubergine combinatie heel erg lekker. En om even te compenseren voor alle halve varkens die ik op bbq pleeg te roosteren, bij deze een geweldig recept voor een geweldig lekkere maaltijdsalade, mét ‘miso-glazed eggplant’.

Aubergine met miso maaltijdsalade

INGREDIËNTEN (voor 4 personen)

+ 2 aubergines
+ 2 zoete aardappels
+ 2 kopjes bulgur
+ 2 kardemompeulen
+ 1 flinke eetlepel misopasta
+ 4 el neutrale olie (zonnebloem of rijst)
+ sap van 1 citroen
+ 2 flinke handen rucola
+ ongeveer 200 gram gekookte linzen
+ lekkere olijfolie
+ paar takjes Thaise basilicum, mag ook gewone zijn

Snijd de aubergines in de lengte in plakken en bestrooi ze met wat fijn zout. Snijd de aardappels in blokjes en kook ze gaar, je kunt ze ook in een hete oven gaar roosteren. Kook de bulgur volgens de aanwijzing op de verpakking en voeg aan het kookvocht vast wat zout en de 2 kardemonpeulen toe.

Roer de misopasta los met de olie en het citroensap. Dep de plakken aubergine droog met wat keukenpapier en bestrijk ze met het misomengsel. Grill ze op een niet te hete bbq of op een grilpan mooi goudbruin en gaar.

Schep de bulgur om met de linzen, de zoete aardappel en de rucola. Breng op smaak met olijfolie, grof zeezout en versgemalen peper. Serveer met de aubergine en blaadjes Thaise basilicum.

Miso